Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

A Balears es diagnostiquen anualment 800 casos nous de la malaltia d’Alzheimer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat dia 21 de setembre, es va commemorar el Dia Mundial de la Malaltia d'Alzheimer, sota el lema «Integrant la innovació».

Es calcula que en la nostra Comunitat estan afectades entre 5.000 i 10.000 persones majors de 65 anys

Cada any es diagnostiquen a Balears 800 casos nous de la malaltia d’Alzheimer, segons dades del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Espases. En total, es calcula que aquesta malaltia degenerativa afecta entre 5.000 i 10.000 persones de la nostra Comunitat, la qual cosa significa una prevalença d'un 2,5-5% de la població major de 65 anys de les illes.

A Espanya es diagnostiquen cada any 40.000 nous casos, un 65% més en dones, i en un 90% afecta majors de 65 anys. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, a Espanya ja hi ha més de 800.000 persones que pateixen aquesta malaltia.

Dia Mundial de l’Alzheimer

El Dia Mundial de l’Alzheimer se celebra cada 21 de setembre des de 1994, data en què l'Organització Mundial de la Salut i la Federació Internacional de l’Alzheimer varen acordar marcar-lo al calendari per crear consciència sobre la malaltia i promoure la comprensió i el suport a les persones que la pateixen, així com a les famílies i cuidadors.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa crònica i progressiva que afecta principalment les persones majors. És un trastorn greu, degeneratiu, provocat per la pèrdua gradual de neurones cerebrals. Es caracteritza per la pèrdua de memòria i d’altres habilitats cognitives, com el pensament, la memòria i el llenguatge, així com per canvis en el comportament i la personalitat. És una malaltia que comporta nombrosos desafiaments emocionals, socials i psicològics, tant per a les persones que la pateixen com per als seus familiars.

Avui dia no existeix cap tractament que guareixi la malaltia d’Alzheimer, d’aquí la importància de continuar avançant en recerca. El lema «Integrant la innovació» recorda a la comunitat científica la importància de mantenir l'impuls en la recerca de símptomes, mecanismes i possibles tractaments de l’Alzheimer.

Diagnòstic precoç

La manera en la qual apareix la malaltia és molt variada i sovint no es nota fins que ha evolucionat. Alguns dels símptomes que poden fer sospitar l’aparició de l’Alzheimer són la pèrdua de memòria, trastorns del llenguatge, desorientació, canvis d’humor o de personalitat, dificultat per fer tasques habituals de casa, treball o temps lliure, pèrdua d'iniciativa, etc.

Malgrat ser una de les principals causa de consulta en els serveis de Neurologia dels hospitals, es tracta d’una malaltia infradiagnosticada, en la qual existeixen molts casos lleus encara sense diagnosticar. Detectar la malaltia precoçment permet definir la causa del trastorn, fer exàmens i prendre mesures farmacològiques i terapèutiques, una millor planificació per a les cures i una millor qualitat de vida per als pacients.

[Font: Conselleria de Salut. 21/09/2023]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials]