Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

"Match Tour", la nova campanya del Ministeri de Sanitat per fomentar la donació de medul·la òssia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha presentat «Match Tour», una nova campanya en col·laboració amb la Fundació Josep Carreras, per fomentar la donació de medul·la òssia, que arranca a Barcelona i recorrerà 17 ciutats fins al dia 31 d'octubre. Arribarà a Palma el dia 25 d'octubre.

La campanya vol potenciar la inscripció de nous donants d'entre 18 i 40 anys, especialment homes, i arribar als 500.000 donants registrats en el REDMO, objectiu del Pla Nacional de Medul·la Òssia (PNMO).

Impulsar el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) amb la incorporació de persones joves és el principal objectiu de la campanya «Match Tour. Un tour per l'amor, l'amor per la vida», amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, que se celebra cada any el tercer dissabte de setembre.

Un recorregut per 17 ciutats espanyoles en 45 dies 

La probabilitat de trobar un donant de medul·la òssia no familiar compatible és d'una entre 3.500. Per això, el lema parteix d'una analogia sobre l'ús d'aplicacions per buscar parella i les dificultats per trobar l'adequada.

La campanya busca conscienciar i informar els més joves en un ambient distès, en el qual es duran a terme actuacions i jocs a l'autobús. A més, un equip de professionals sanitaris proporcionarà informació específica sobre què implica aquest tipus de donació i enregistrarà com a donants a les persones que així ho desitgin. Hi haurà una zona específica habilitada per extreure mostres dels donants registrats in situ.

Les ciutats, a més d'Andorra, on es presentarà la campanya són: Barcelona, Bilbao, Càceres, La Laguna, Logronyo, Madrid, Múrcia, Oviedo, Palma, Pamplona, Salamanca, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Toledo, València i Saragossa.

La campanya va arrancar el passat divendres a Barcelona i es perllongarà fins al 31 d'octubre a Madrid. Es pot seguir a través dels perfils oficials de xarxes socials de l'ONT, les coordinacions autonòmiques de trasplantaments i la Fundació Josep Carreras. També hi ha la web Un Match x Una Vida, creada específicament i on es pot trobar tota la informació de la campanya i la ruta de l'autobús.

Les dades de REDMO mostren la necessitat d'incorporar homes al registre, pel fet que, el 2022, el 64% dels donants eren dones i el 36% homes. No obstant això, la probabilitat que un home arribi a ser donant efectiu triplica a la de les dones, ja que són els més sol·licitats pels equips, pel fet que es relaciona la seva donació amb millors resultats després del trasplantament. Pel que fa a l'edat, la meitat de tots els donants disponibles eren menors de 40 anys, i la mitjana d'edat dels donants incorporats el 2022 va ser de 27 anys.

Millorar l'autosuficiència, és a dir, la capacitat de trobar un donant en el Registre espanyol per a un pacient resident al nostre país, és un altre dels aspectes prioritaris per al PNMO. En aquest sentit, l'objectiu és aconseguir que el 35% dels trasplantaments de medul·la òssia de donant no familiar a Espanya es facin amb donants inscrits en el REDMO. Des de principi d'any, l'autosuficiència gairebé arribava al 4%. 

La donació de medul·la òssia en xifres 

L'estat espanyol compta ja amb més de 480.000 donants de medul·la al REDMO (dades de l'1 de setembre de 2023). A aquests s'han d'afegir 62.409 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades a Espanya, un 8% de les emmagatzemades al món (804.832), fet que el converteix en el registre més important d'Europa i el tercer en l'àmbit global, només darrere dels Estats Units d'Amèrica i Taiwan.

D'ençà que l'ONT va posar en marxa el PNMO a finals del 2012, el nombre de donants gairebé s'ha multiplicat per cinc (de 107.000 a més de 480.000) i les donacions efectives han augmentat un 800% (de 35 el 2012 a 320 en 2022).

En el primer semestre de 2023 s'han duit a terme 209 donacions efectives. El creixement de les donacions efectives (30% el 2022 i 30% en 2023) situa al REDMO en la 4a posició a Europa i 11a posició en l'àmbit mundial pel que fa a eficiència.

En el món existeixen més de 40 milions de donants de medul·la òssia registrats. Quan un equip mèdic sol·licita un donant, el REDMO el busca arreu del món.

Les sol·licituds de donacions efectives de donants de REDMO per part de registres internacionals varen augmentar un 40% l'any passat, en relació amb el 2021.

En l'actualitat, la mitjana de temps de cerca per trobar un donant compatible a través de REDMO és de 27 dies.

El REDMO és l'únic programa oficial a Espanya encarregat de la gestió de la base de dades de donants de medul·la òssia, dades que es reben directament de les comunitats autònomes; de la cerca en tot el món de donants compatibles pels pacients espanyols i de la coordinació del transport de la medul·la òssia, sang perifèrica o sang de cordó umbilical des del lloc d'obtenció al centre de trasplantament. El REDMO rep, a més, sol·licituds de cerca de donants espanyols compatibles per pacients estrangers cursades pels registres d'altres països.

Campanya «Match Tour»

Es pot descarregar aquí el tríptic de la campanya «Match Tour», que inclou tota la informació i el calendari de ciutats.

[Font: Ministeri de Sanitat. 13/09/2023]

[Foto: Ministeri de Sanitat]