Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat, Institucions sanitàries

El Ministeri de Sanitat desenvoluparà el primer Pla per a la Reducció de la Petjada de Carboni en el sector sanitari a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat 14 de setembre, va celebrar-se a Múrcia la Reunió d'Alt Nivell «Repercussió del sector salut en el canvi climàtic: Petjada de carboni en els centres sanitaris», dins de l'agenda de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

A la reunió va avançar-se el desenvolupament del primer Pla per a la Reducció de la Petjada de Carboni en el sector sanitari de l'estat espanyol, amb la intenció de col·laborar a aturar la greu amenaça per a la salut que suposa el canvi climàtic.

Aquest nou pla comptarà amb una guia de recomanacions, que es presentarà pròximament i prendrà com a punt de partida l'estudi sobre el consum i les emissions dels centres sanitaris que està fent el Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb les comunitats autònomes.  L'estudi servirà per calcular, per primera vegada en la història del nostre país, la petjada de carboni del SNS i que permetrà identificar les principals fonts d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i entendre les necessitats del Sistema Nacional de Salut.

Aquestes iniciatives formen part del Programa d'Actuació 2022-2023 del Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient (PESMA). El pla inclou un total de 14 àrees amb directrius per avançar respecte dels riscos mediambientals a través de la promoció d'entorns saludables o la identificació de noves amenaces derivades de factors ambientals, sobretot en la població més vulnerable.

En aquesta mateixa línia, també dins del PESMA, el Govern d'Espanya ha posat en marxa recentment l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC), que permetrà continuar impulsant accions que prioritzin la salut i l'acció climàtica, en coordinació amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aconseguir l'objectiu de la neutralitat climàtica

En definitiva, es tracta de dotar a la salut de la Unió Europea d'un enfocament més ampli que contribueixi a l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica, punt principal en l'agenda comunitària, tal com reconeix el Pacte Verd Europeu. Un enfocament que inclou les noves realitats associades al canvi climàtic i l'estreta relació entre la salut animal, la salut ambiental i la salut humana.

La legislació europea sobre el clima converteix l'ambició política d'assolir la neutralitat climàtica en una obligació jurídica per la UE, una obligació que s'aplica també al sector de la salut.

[Font: Ministeri de Sanitat. 14/09/2023]

[Foto: Ministeri de Sanitat]