En el Dia Internacional de la Prova del VIH, que va celebrar-se el passat divendres 20 d'octubre, la Conselleria de Salut recorda 10 raons per fer-se-la.
El Dia Internacional de la Prova del VIH és un dia per recordar que el VIH segueix molt present en la nostra societat. No obstant això, es calcula que aproximadament una de cada cinc persones infectades no està diagnosticada.
El VIH és un virus que ataca preferentment el sistema de defenses de l’organisme, alterant i destruint lentament aquest sistema immunitari. Després de la infecció, sol haver-hi un període d’alguns anys sense símptomes en què el virus continua multiplicant-se i infecta altres cèl·lules. En aquesta fase, les persones infectades s’anomenen «portadores» o «seropositives». Per això la importància d’un diagnòstic precoç.
El passat dia 20 d’octubre es va commemorar el Dia Internacional de la Prova del VIH. Saber si es té la infecció és fonamental, és la primera passa per poder triar, en cas que el resultat sigui positiu, l’estratègia més adequada per cuidar-se i protegir les altres persones.
10 raons per fer-se la prova
- A Espanya, una de cada cinc persones amb VIH desconeix que estigui infectada.
- La major part de les vegades, la infecció no produeix cap símptoma fins passats uns anys. Es pot tenir la infecció i sentir-se bé.
- És millor «saber» que desconèixer per por, si es té o no la infecció.
- El 51% de les persones diagnosticades de VIH a les Illes Balears ha tengut un diagnòstic tardà.
- El retard en el diagnòstic empitjora la qualitat de vida.
- No hi ha cura, però sí un tractament molt efectiu.
- Les persones amb la infecció pel VIH en seguiment mèdic tenen una bona qualitat i expectativa de vida.
- Iniciar el tractament com més aviat millor facilita que la càrrega viral pugui ser indetectable i que la possibilitat de la transmissió del virus pràcticament desaparegui.
- Amb una anàlisi rutinària de sang no es pot saber si es té la infecció pel VIH, cal fer una prova específica.
- Es pot evitar transmetre la infecció a altres persones si se sap si es té la infecció pel VIH.
Atès que totes les persones som susceptibles de ser infectades pel VIH i la prova de detecció del VIH és l’única manera fiable de saber si una persona està infectada pel VIH, des de la Direcció General de Salut Pública es recomana fer-se la prova sempre que es tenguin pràctiques de risc.
És necessari fer-se la prova si:
- S’han tingut relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal o oral) sense preservatiu.
- Si s’ha compartit material d’injecció de drogues (xeringues, agulles, culleres, filtres, etc.) o objectes punxant o tallants.
- S’ha patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.
- S’ha patit una agressió sexual.
- També es recomana fer-se la prova les parelles estables que vulguin deixar d’utilitzar el preservatiu i a les dones que vulguin quedar embarassades.
La prova del VIH es pot fer en el centre de salut de referència o en un laboratori privat. També hi ha la possibilitat de fer-se un autotest, de venda en farmàcies, o la prova ràpida.
Prova ràpida
Aquesta prova es fa mitjançant una petita punxada en un dit i permet saber-ne els resultats en 20 minuts. En cas de ser positiu, és necessari fer-se una prova convencional (anàlisi de sang).
Amb l’objectiu de facilitar a la població l’accés a la prova, la Direcció General de Salut Pública impulsa i coordina el programa de proves ràpides de detecció del VIH en entorns no clínics.
Aquestes proves es poden fer de manera gratuïta, confidencial i sense presentar cap tipus de documentació, en els llocs següents:
Palma: c/ Volta de la Mercè 3, entresol A. Cita prèvia al WhatsApp / telèfon 680 73 03 03.
Eivissa: C/ Madrid, 52. Cita prèvia al WhatsApp / telèfon 620 11 99 72.
Palma: Hospital General, plaça de l’Hospital 3, de dilluns a divendres, de 13.30 h a 20:00 h. Cita prèvia al tel. 871 205 722.
Eivissa: Hospital Can Misses, c/ de Corona, s/n. Consultes BS19 i BS20 (edifici B, planta soterrani). Atenció telefònica, de dilluns a dijous de 13:30 h a 14.30 h. Telèfon: 971 397 000, extensió: 28520. Atenció presencial amb cita, de dilluns a dijous. Sense cita els divendres de 8.00 h a 13.30 h. Cal dirigir-se al taulell de la planta soterrani per apuntar-vos a l’agenda.
Descarrega aquí la guia de CAITS d'Eivissa i Formentera.
La prova també es pot fer, de forma anònima, confidencial i sense presentar cap mena de documentació, amb un cost de 5 €, a les oficines de farmàcia següents:
Mallorca
- Farmàcia Aguiló Soler. C/ de Josep Darder, Metge, 24, 07008 Palma
- Farmàcia Vicens Caldentey. C/ dels Reis Catòlics, 58, 07007 Palma
- Farmàcia Besalduch-Besalduch. Pl. del Tren, 7, 07400 sa Pobla
- Farmàcia Gisbert-Planas-Planas. C/ de Mancor, 60-62, 07300 Inca
- Farmàcia Frau-Frau. C/ de Cerdà, 1, 07013 Palma
- Farmàcia Alcover Casasnovas, R. (Portopí). Av. de Joan Miró, 186, 07015 Palma
- Farmàcia Sureda-Pedrals. C/ del Tren, 6, 07500 Manacor
Menorca
- Farmàcia Grandio García. Av. de Vives Llull, 16, 07703 Maó
Eivissa
- Farmàcia Josefa Torres Torres. Av. d’Isidor Macabich, 56, 07800
Més informació disponible a la web de la CAIB dedicada al VIH - SIDA i infeccions de transmissió sexual.
[Font: Conselleria de Salut. 20/10/2023]
[Foto: Focal Foto / HIV-Impfstoff / CC BY-NC 2.0]