Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, ins

El COIBA i l'Associació Balear de Comares en contra de la paralització del projecte del centre de naixements

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les entitats reclamen, a més, augmentar la inversió per garantir la prestació de serveis de la més alta qualitat.

L'Associació Balear de Comares (ABC) i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) lamenten profundament la notícia publicada per Diario de Mallorca el dia 6 de novembre de 2023, en la qual s'informa de la paralització del projecte de creació del centre de naixements de les Balears.

Ambdues institucions sol·liciten a les administracions responsables que aclareixin i esmenin les qüestions que han portat a aquest fet perquè es pugui continuar avançant amb la creació del centre de naixements, una opció al part que respon a una demanda històrica de les dones i les comares.

Com a representants compromesos amb la salut i el benestar de les dones i les seves famílies, aquestes dues institucions insten als responsables actuals a considerar els centres de naixements com una opció segura en l'atenció perinatal, tenint com a precedent altres països d'Europa com ara Regne Unit, on els centres de naixements són una alternativa a l'assistència al part normal integrada en el sistema públic de salut, seguint les directrius de la Xarxa Europea d'Unitats de Comares (Midwifery Unit Network), que promou una experiència positiva del naixement per a les dones i les seves famílies i estableix els estàndards per a la implementació d'aquests centres.

Amb evidència científica que l'avala, els centres de naixement són entorns segurs i respectuosos per al part normal en els quals es promou la participació de les famílies i l'autonomia de les dones en la presa de decisions informades. Aquests centres compten amb comares qualificades, pla d'avaluació de riscs, equipament sanitari i plans de contingència i preparació per gestionar qualsevol emergència. Les comares són la professional sanitària de referència en l'atenció als parts normals i estan altament capacitades per identificar i gestionar la desviació de la normalitat. Les gestants i famílies candidates a ser usuàries del centre de naixements se seleccionen segons desig matern i avaluant factors de risc obstètric.

Poder comptar amb aquest recurs assistencial suposa un avanç important per a les dones i el seu dret a decidir on i com volen parir. Aquest projecte dona resposta a la necessitat de les dones de les Illes Balears de poder optar a un model assistencial a on es brinda una atenció integral i personalitzada a les gestants, que respecta al màxim la fisiologia de l'embaràs i part de baixa intervenció, preservant la seguretat per al binomi mare/criatura i comptant amb el suport multidisciplinari d'altres professionals, com ara el servei d'Obstetrícia, Pediatria, Anestèsia i d'emergències sanitàries.

De fet, sostinguts per tota aquesta evidència, des de l'ABC i el COIBA proposen anar una passa més enllà i promoure l'expansió i l'enfortiment d'aquests entorns de naixement, per la qual cosa es necessita augmentar la inversió en la capacitació continua del personal sanitari per garantir la prestació de serveis de la més alta qualitat. 

L'ABC i el COIBA animen a les dones a explorar les seves opcions de part i naixement i a prendre decisions informades basades en les seves necessitats i preferències personals.

Les dones i els nadons d'aquesta comunitat autònoma mereixen poder triar un part en un centre de naixements. És el nostre deure com a societat que es compti amb aquest recurs assistencial.

[Font: COIBA. 14/11/2023]

[Foto: COIBA]