Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei de Pneumologia de Son Llàtzer va instal·lar una taula informativa amb motiu del dia mundial de l’MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’objectiu de la jornada va ser donar a conèixer la importància del diagnòstic precoç i les pautes que s’han de seguir per dur millor la malaltia.

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), ha fet una jornada informativa en la qual han participat pneumòlegs, infermeres del Servei de Pneumologia i fins i tot pacients afectats d’aquesta malaltia, alguns dels quals estan inclosos en el Programa de Pacient Actiu del Servei de Salut. L’objectiu és donar a conèixer la importància del diagnòstic precoç i les pautes que s’han de seguir per dur millor la malaltia.

Fa dos anys va ser reconeguda com a Unitat d'MPOC Multidisciplinària d'Alta complexitat per la SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica). Aquesta acreditació valora els recursos materials i humans de l'hospital per a realitzar qualsevol classe d'activitat assistencial, docent o investigadora relacionada amb la prevenció, diagnòstic i tractament de la MPOC.

Actualment atén 160 pacients amb MPOC avançada. Aquests pacients disposen d'una atenció personalitzada i un número de telèfon al qual pot cridar en cas d'empitjorament dels símptomes. Amb això, s'aconsegueix una disminució del nombre d'ingressos hospitalaris i de visites a urgències a causa d'aquesta patologia, així com una alta satisfacció per part dels pacients i familiars.

El diagnòstic d'MPOC en estadis primerencs permet realitzar mesures terapèutiques i de prevenció que influeixen en el curs natural de la malaltia, evitant que progressi cap a estadis més avançats. És per això que és important donar-li visibilitat.

L’MPOC és la quarta causa de mort a Espanya, per darrere del càncer, les malalties cardíaques i les cerebrovasculars. A les Illes Balears, cada any es produeixen 24,13 morts per cada 100.000 habitants a causa de l’MPOC, la prevalença és de l’11,1% entre la població insular (13,6% en homes i 8,5% en dones).

És una patologia molt freqüent entre la població espanyola, sobretot en els homes, tot i que en els darrers anys ha augmentat de manera crítica entre les dones a causa de la incorporació de l’hàbit tabàquic. Segons l’estudi EPI-SCAN II, l'estudi més rellevant d’MPOC fet a Espanya, l’11,8% de la població major de 40 anys a Espanya pateix malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Les diferències són significatives entre homes i dones, amb una prevalença del 14,6% i del 9,4%, respectivament. A més, s’identifica en l’estudi un increment preocupant de l’infradiagnòstic de la malaltia, que arriba al 81,7%.

Causes de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)

La malaltia pulmonar obstructiva crònica, coneguda com a MPOC, és el terme general que engloba malalties com la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar. L’MPOC és una malaltia crònica i progressiva que es caracteritza per una dificultat al pas de l’aire deguda a una inflamació dels bronquis. En fases inicials apareixen símptomes com ara tos, expectoració i fatiga; a mesura que la malaltia progressa, es produeix incapacitat per fer les activitats de la vida diària, com ara vestir-se, caminar... i el pacient pot necessitar oxigen.

La causa principal de l’MPOC és el tabaquisme. També poden patir la malaltia les persones no fumadores a causa de l’exposició continuada al fum de la combustió de la biomassa (forns de llenya i estufes en ambients escassament ventilats, principalment en els països en vies de desenvolupament), les que viuen en llocs amb una gran contaminació industrial o persones fumadores passives. Igualment, hi ha MPOC de causa genètica, com és del dèficit d'alfa 1 antitripsina o la MPOC a conseqüència d'un desenvolupament anormal dels pulmons, com els naixements prematurs on el pulmó no ha pogut desenvolupar-se correctament i no arriba a tenir una funció pulmonar normal a l'edat adulta.

Per diagnosticar la malaltia és necessari fer una espirometria, que és una prova senzilla, de 10 minuts de durada, amb la qual es comprova si hi ha alteració de la funció pulmonar.

La mesura més eficaç per evitar l’inici de la malaltia i la seva progressió és deixar de fumar. Els tractaments amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris inhalats poden ajudar a millorar els símptomes, augmentar la funció pulmonar del pacient i retardar la progressió de la malaltia. La fisioteràpia respiratòria, el control nutricional, l’ajuda psicològica i l’oxigenoteràpia són mesures no farmacològiques que també poden contribuir a millorar la vida d’aquests pacients.

L’Organització Mundial de la Salut adverteix que les despeses associades a aquesta malaltia augmentaran els anys vinents per mor de l’envelliment de la població i de l'augment de l’hàbit tabàquic entre les dones.

[Font: Conselleria de Salut. 15/11/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]