Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S'equipara la regulació del tabac escalfat a la de les cigarretes tradicionals i es prohibeix els productes amb aromatitzants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es prohibeix la comercialització de filtres, papers de fumar o càpsules que modifiquin el gust dels productes del tabac. Aquesta normativa afecta només el tabac escalfat i no a tots els dispositius per vapejar, la regulació dels quals està en marxa pel Ministeri de Sanitat.

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret que regula determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i els productes relacionats. Així, es prohibeix la venda de tabac escalfat que contengui aromes i s'obliga al fet que en l'etiquetatge hi figurin les advertències del fet que és perjudicial per a la salut.

S'amplia la prohibició de comercialitzar productes del tabac amb aroma característic o que contenguin aromatitzants en els seus components (com ara filtres, papers per fumar, envasos o càpsules), o qualsevol tècnica que permeti modificar l'olor o el gust dels productes del tabac, o intensificar el fum als productes del tabac escalfat. A més, els filtres, papers i càpsules no podran tenir tabac ni nicotina.

Es retira l'excepció de les obligacions d'incloure un missatge informatiu i les advertències sanitàries combinades. Per tant, les unitats d'envasat i l'embalatge exterior dels productes de tabac escalfat hauran d'incloure:

  • El missatge informatiu següent: «El fum del tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes»
  • Les fotografies en color especificades en la biblioteca d'imatges de l'annex II del Reial decret 579/2017, del 9 de juny 

El Govern estatal transposa així la Directiva Delegada, del 9 de juny, que modifica la Directiva 2014/40/UE pel que fa a la retirada de determinades excepcions aplicables als productes de tabac escalfat, amb el fi d'equiparar-lo a les cigarretes convencionals.

Aquest Reial decret entrarà en vigor en el termini de tres mesos d'ençà de la seva publicació en el BOE.

[Font: Ministeri de Sanitat. 16/01/2024]

[Foto: Mario Cogolludo Vallejo / Mod y e-liquids / CC BY-SA 2.0]