Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Augmenta el consum d'ansiolítics en adolescents a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Enquesta sobre alcohol i altres drogues a Espanya (EDADES) del 2020 va mostrar que el 22,5% de la població va consumir hipnosedants, marcant un màxim històric. Es destaca la tendència a l'alça en la dispensació d'ansiolítics i antidepressius, evidenciant una medicalització de la vida quotidiana.

Abans de la pandèmia de la COVID-19, estudis ja mostraven un malestar psicològic creixent a Europa. El 2016, el 17,3% de la població de la Unió Europea va reportar problemes de salut mental, especialment nombrosos varen ser els trastorns d'ansietat i la depressió. Durant la pandèmia, els canvis en les condicions de vida varen afectar desigualment la salut mental arreu d'Europa, especialment als joves. El consum global de psicofàrmacs també va augmentar.

A més, s'identifica la desigualtat de gènere com a factor clau en el consum de psicofàrmacs. A pesar dels intents biomèdics d'atribuir la pitjor salut mental de les dones a factors biològics, s'argumenta que les desigualtats materials i simbòliques poden influir directament en el patiment psicològic de les dones.

En adolescents s'observa un augment en el consum d'ansiolítics i hipnosedants. Aquest consum presenta una major propensió en dones, destacant la necessitat d'abordar aquestes qüestions de forma interseccional en futurs estudis.

Mitjançant un estudi transversal amb dades de l'enquesta ESTUDES (n=22.321) en estudiants de 14 a 18 anys, es varen analitzar el consum d'ansiolític i hipnosedants.

Els principals resultats varen ser que:

  • Les dones adolescents presenten un consum significativament més gran d'ansiolítics i hipnosedants (AHS) en comparació amb els adolescents homes durant el període de 2010 a 2021.
  • S'observa un augment gradual en el consum d'AHS amb l'edat i, amb 18 anys, les adolescents arriben a prevalences superiors al 30%, mentre que els adolescents gairebé dupliquen el seu consum en l'any 2021.
  • A més, es destaca que el descens en el nivell educatiu matern té un impacte significatiu en l'augment del consum en les filles, amb un efecte més pronunciat que el nivell educatiu patern.
  • Pel que fa al lloc d'origen, no s'observen diferències significatives.

Més informació a la nota de premsa del Consell General de la Psicologia d'Espanya.

[Font: COP. 19/01/2024]

[Foto: Govern de les Illes Balears]