Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

El Ministeri de Sanitat fomentarà plans individualitzats de seguiment per a millorar l'atenció als llargs supervivents de càncer infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, celebrat el passat dia 15 de febrer, el Ministeri de Sanitat ha manifestat el seu compromís per enfortir el Sistema Nacional de Salut, defensant un pla individualitzat de seguiment a llargs supervivents, que inclogui els tractaments rebuts, efectes secundaris a mitjà i llarg termini, seqüeles, plans de cures i atenció psicològica.

És prou conegut que l'impacte del càncer infantil transcendeix la malaltia: afecta la qualitat de vida, genera desigualtats i dificultats econòmiques, no només per als pacients sinó també per a les seves famílies i cuidadors. Per això, s'està fent feina en l'elaboració de recomanacions per a la millora de l'atenció psicològica a pacients adults i pediàtrics, així com a les seves famílies.

Es tracta de prevenir, detectar com més aviat millor la malaltia, tractar-la i cuidar tot el que sigui possible amb els objectius de millorar les taxes de supervivència i preservar la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies.

Repte

El càncer infantil, amb 280.000 nous casos diagnosticats anualment en l'àmbit mundial, i al voltant de 1.000 a Espanya, continua sent un repte molt important.

Encara que les taxes de supervivència a cinc anys continuen millorant significativament, situant-se al voltant del 82%, encara hi ha molta feina per fer en termes de recerca, detecció primerenca, accés a tractaments, seguiment de llargs supervivents i suport emocional a les famílies.

Estratègia

L'estratègia del Ministeri de Sanitat per enfrontar-se al càncer infantil es basa en la prevenció, detecció primerenca, recerca i accés equitatiu a tractaments innovadors. Es continua treballant en la implementació del «Plan de Prontoterapia», que inclourà la instal·lació de 10 equips en els anys vinents, que ofereix noves esperances en el tractament de tumors pediàtrics.

També s'ha destacat el compromís amb un abordatge personalitzat i de precisió en el tractament d'aquesta malaltia, amb l'expansió del catàleg de proves genètiques i genòmiques, que ara inclou proves per a més de 600 parells de gens i malaltia.

Així mateix, el Ministeri de Sanitat avança cap a la creació de l'especialitat de genètica clínica, una passa fonamental per a millorar el diagnòstic i tractament de càncers amb un component genètic important.

[Font: Ministeri de Sanitat. 15/02/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]