Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Aprovat el Pla Nacional de Prevenció i Control del Tabaquismo 2024-2027

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'objectiu del Pla és reduir la prevalença del consum de tabac i productes relacionats. El pla és fruit de la feina coordinada del Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes, les societats científiques i entitats relacionades.

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla Nacional de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027 amb l'objectiu de reduir la prevalença del consum de tabac i productes relacionats i minimitzar l'exposició ambiental a les seves emissions.

El Pla neix amb la idea d'evitar que els joves comencin a fumar, per a ajudar als fumadors que volen abandonar l'hàbit i per a cuidar l'aire que tots respiram. 

La prevalença del consum de tabac a Espanya ha anat reduint-se gradualment en les darreres dècades, fins a arribar al 22,1%, segons l'Enquesta Europea de Salut 2020. Aquesta disminució de la prevalença té descensos més acusats en anys en què s'implanten mesures enfocades a la prevenció del tabaquisme, com ara les modificacions del marc legislatiu que impliquen una ampliació dels espais sense fum, la pressió fiscal o restriccions en publicitat i promoció del tabac. També s'observen baixades en la prevalença en moments en què s'estableixen programes concrets per a la cessació del consum.

Les darreres dades disponibles del Ministeri apunten al fet que el tabac és el causant de gairebé 50.000 morts cada any. A més, el seu consum està associat amb l'aparició de 35 malalties com la MPOC, el càncer de pulmó, les malalties cardiovasculars o la diabetis.

El pla suposarà, entre altres coses:

  • Equiparar la regulació de les cigarretes electròniques i els productes relacionats del tabac (amb nicotina o sense) a la regulació del tabac tradicional.
  • Augmentar els espais lliures de fum per a protegir el dret a respirar. Com més espai lliure de fum hi hagi, menys espai a les malalties associades al tabaquisme.
  • Prohibició dels dispositius d'un sol ús relacionats amb el tabac.
  • Impulsar la investigació sobre el tabaquisme i el seu impacte en la salut, reforçant l'evidència sobre l'efecte dels nous dispositius d'alliberament de nicotina.
  • Proposar la incorporació a les prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut, d'aquells medicaments que, segons l'evidència científica i l'eficiència econòmica, són adequats per al tractament de l'addicció al tabac.
  • Col·laborar amb les entitats locals per a impulsar el desenvolupament d'ordenances municipals de prohibició de llençar llosques en vies públiques i espais naturals.

[Font: Ministeri de Sanitat. 30/04/2024

[Foto: Mario Cogolludo Vallejo / Mod y e-liquids / CC BY-SA 2.0]