Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Alumnes de Balears han participat en programes de sensibilització sobre el tabac

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 15.000 alumnes han participat durant el 2014 en els diferents programes de prevenció de drogodependències i addiccions que du a terme cada any la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Consum, i en els quals s'emmarquen els programes de prevenció del consum de tabac. Alumnes d'educació infantil, de primària i de secundària es beneficien d'aquests cursos de prevenció dirigits a l'adquisició d'hàbits saludables. A més, de manera general, la Conselleria de Salut fa actuacions de sensibilització adreçades a la població en general.

Envelat informatiu a la plaça de Santa Pagesa

La Conselleria de Salut va instal·lar un envelat informatiu, per commemorar el Dia Mundial sense Tabac, a la plaça de Santa Pagesa de Palma. A l'envelat es va oferir informació sobre el tabac, els seus riscs, els programes de prevenció i els recursos que hi ha a Balears per deixar de fumar. A més, en col·laboració amb la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària i el Servei de Salut, es van fer proves de cooximetria i espirometria als interessats a saber quina era la seva capacitat pulmonar.

Diumenge, 31 de maig de 2015, es commemorà el Dia Mundial sense Tabac, un hàbit considerat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com una de les amenaces més grans per a la salut pública i que mata cada any 6 milions de persones, 1 de cada 10 adults en tot el món. A Balears, l'hàbit del tabaquisme afecta sobretot els homes, ja que la proporció d'homes que fuma cada dia és més gran que la de dones (un 40,5 % davant un 29 %). Així mateix, es tracta d'un hàbit més estès entre els joves de 15 a 34 anys (38 %), que entre els de 35 a 64 anys (32,8 %). En aquest sentit, l'Enquesta sobre ús de drogues en estudiants de secundària de 2012 indica que el percentatge de consum diari de tabac entre els joves de 14 a 18 anys és més elevat en les dones que en els homes, un 13,1% davant un 12 % l'any 2012.

Càncer relacionat amb el tabac a Mallorca

Segons les dades del Registre del Càncer a Mallorca, cada any es diagnostiquen devers 2.000 casos de càncer invasiu (excloent-ne els casos de càncer de pell no melanoma) en els homes i devers 1.500 en les dones. El 48,2 % d'aquests en els homes són casos de càncer relacionats amb el tabac (càncer de cap i coll, laringe, esòfag, pulmó, cèrvix uterina, bufeta urinària i ronyó). En les dones, aquest percentatge és del 18,7 %. Cal dir que aquests percentatges augmenten.

Cada any moren a Mallorca prop de 1.000 homes i 600 dones per càncer invasiu (excloent-ne el càncer de pell no melanoma). D'aquestes defuncions, el 54,6 % en els homes i el 20,8 % en les dones, són produïdes per càncers relacionats amb el tabac. Aquests percentatges també s'incrementen.

Morts relacionades amb el tabac a Balears

L'any 2010 moriren a Balears 7.683 persones (3.991 homes i 3.692 dones). Una tercera part d'aquestes defuncions està relacionada amb el tabac, concretament 2.509 morts (1.602 en homes i 907 en dones), la qual cosa representa el 40 % de les defuncions en els homes i el 25 % en les dones.

En les dones, el 25 % de les morts relacionades amb el tabac són degudes a malalties cardiovasculars, el 68 % al càncer i el 7 % a malalties respiratòries. En canvi en els homes, el 44 % de les morts relacionades amb el tabac són degudes a malalties cardiovasculars i el 12 % a malalties respiratòries.

D'acord amb aquestes dades, la Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Consum, centra gran part dels seus esforços en la promoció d'hàbits de vida saludable entre la població més jove, amb l'objecte de revertir les dades d'aquestes enquestes.

Cursos de prevenció educativa

El tabaquisme representa actualment un dels problemes més greus de salut pública d'abast mundial, amb un cost extens de morts prematures i evitables, i de malalties i d'incapacitats totals.

La Gerència d'Atenció Primària del Servei de Salut du a terme cada any assessoraments, orientacions i tallers de deshabituació del tabaquisme per ajudar la població a abandonar el tabac. La majoria de professionals sanitaris dels centres de salut ofereixen sistemàticament consell per deixar de fumar a totes les persones fumadores que acudeixen a les consultes. Una bona part també fa una intervenció breu a totes les persones que volen deixar de fumar però que, per motius diversos, no poden o no consideren necessari adherir-se a un programa avançat o intensiu. Durant l'any 2014 el personal sanitari d'Atenció Primària va dur a terme 74.795 intervencions relacionades amb la deshabituació tabàquica (consell, intervencions breus, intervencions avançades, individuals i grupals). El consell i la intervenció breu són les més nombroses, tot i que s'han fet un total de 1.254 intervencions individuals avançades o intensives i 142 de grupals.

Concurs de pòsters i clipmetratges

Emmarcat en els actes programats dins la "Setmana sense fum" s'ha celebrat el lliurament de premis del concurs de pòsters i clipmetratges de prevenció del consum de tabac, convocat per la Direcció General de Salut Pública i Consum, juntament amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC); la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació Professional; la Gerència d'Atenció Primària; l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària; la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, i el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears.

L'objectiu d'aquest concurs és implicar i fer partícips els joves de la nostra comunitat en el disseny de material gràfic i audiovisual en la prevenció del consum del tabac a partir de processos de reflexió crítica sobre els riscos derivats del consum de tabac que els centres han treballat prèviament a través de programes educatius, tallers, sessions, etc., així com afavorir els missatges preventius entre iguals.

S'hi han presentat 31 treballs i la decisió del jurat ha estat la següent:

  • Guanyador del pòster de la categoria de 5è i 6è de primària: Miquel Uguet Roig, del CEIP Inspector Joan Capó de Felanitx.
  • Guanyador del pòster de la categoria de 1r i 2n d'ESO: Miquel Àngel Garí del Rio, de l'IES de Santanyí.
  • Guanyador del clipmetratge de la categoria de 3r i 4t d'ESO: Juan José Bravo, de l'IES Joan M. Thomàs.

Del 25 de maig al 18 de juny de 2015 s'exposaran tots els treballs a la darrera planta d'El Corte Inglés d'Avingudes.

A més, cal destacar la implicació de la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació Professional de la Conselleria d'Educació en la difusió d'iniciatives a través del Web Educatiu de les Illes Balears, els programes de la Direcció General de Salut Pública i Consum ("Bon dia, salut", "Decideix" i "Respir@aire"), l'assessorament i taller de la Gerència d'Atenció Primària (Consulta Jove), les actuacions de l'AECC (programes "Actua per la teva salut" i "Bosc encantat"), i les accions comunitàries en les quals participen l'ABIC, el COIBA i la IBAMFIC ("Setmana sense fum" i taules informatives en el Dia Mundial sense Tabac).

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Consum. 29/05/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*29/05/2015 - El 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Tabac.