Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases participa en la Campanya de l’Euromelanoma per al cribratge del càncer de pell

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Campanya de l’Euromelanoma és una iniciativa europea per informar la població sobre la importància de la prevenció i del diagnòstic precoç del càncer de pell. La idea que es pretén transmetre és que una ràpida actuació en detectar-se els primers senyals permet l’aplicació del tractament adequat a temps. L’Hospital Universitari Son Espases participa en la Campanya de l’Euromelanoma durant els dies 3 i 4 de juny de 2015.

Tothom té taques a la pell. Les taques són una part del procés normal de fer-se gran. No obstant això, de vegades, poden ser el signe d’alguna cosa més preocupant. Els experts aconsellen revisar la pell de manera regular (una vegada al mes) a la recerca de taques sospitoses i consultar el dermatòleg en cas de dubte. Encara que l’ideal és sempre poder fer un diagnòstic precoç, el càncer de pell es pot tractar amb èxit, fins i tot, en fases avançades.

El càncer de pell és més freqüent en persones de més de 50 anys o en persones que s’han exposat al sol de forma perllongada o intensa. A més, tenen un risc augmentat les persones que: tenen la pell clara o pateixen cremades solars amb facilitat, tenen una història de cremades solars a la infància, passen moltes d’hores al sol (per oci o feina), s’exposen al sol de forma intensa en curts períodes de temps (vacances), utilitzen cabines de bronzejat, tenen més de 50 lunars, tenen una història familiar de càncer de pell, tenen més de 50 anys o tenen òrgans trasplantats.

Les principals mesures recomanades per tal de minimitzar el risc de càncer de pell són extremar la protecció dels infants (ús regular d’un protector solar amb un factor elevat, dur samarreta i gorra); evitar l’exposició solar durant les hores centrals del dia, entre les 12.00 h i les 16.00 h; protegir la pell i els ulls amb gorres, samarretes i ulleres de sol; deixar que la pell s’acostumi al sol de manera gradual; aplicar un protector solar amb un factor elevat, més de 30, cada 2 hores, i evitar l’ús de cabines de bronzejat.

Intensa activitat durant tot l’any

El Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Espases atén més de 50 casos nous de melanoma anuals, els quals s’estudien en un Comitè Multidisciplinari d’Oncologia i Melanoma que està integrat per dermatòlegs, oncòlegs, anatomopatòlegs, cirurgians plàstics i generals, metges de medicina nuclear i radioterapeutes. En aquest Comitè es discuteixen, setmanalment, els casos de melanoma que s’han diagnosticat i l’actitud que convé seguir en els casos detectats.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 03/06/2015]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]