Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Servei de Dermatologia de l'Hospital d'Inca recomana prendre el sol amb moderació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La coordinadora del Servei de Dermatologia de l'Hospital Comarcal d'Inca, Beatriz Bartolomé, recomana prendre el sol amb moderació i amb criteri. Així ho va explicar a la sala d'actes de l'Hospital en una conferència oberta al públic. La dissertació es va centrar a demostrar els efectes negatius sobre la salut d'una exposició continuada al sol i a donar consells per prevenir-los.

Prendre el sol té beneficis importants per a la salut i l'estat d'ànim, però s'ha de fer amb cura, ja que una exposició llarga durant les hores d'insolació més alta pot provocar efectes negatius, no només a curt termini (cremades, irritacions, etc.), sinó també a llarg termini, com ara l'envelliment cutani (arrugues, taques i engruiximent de la pell). L'exposició contínua al sol pot produir diferents càncers de pell, entre els quals el més agressiu és el melanoma.

Els infants necessiten més fotoprotecció perquè tenen la capa còrnia més fina, el sistema immunitari encara està poc desenvolupat i tenen menys defenses contra els radicals lliures. Es calcula que abans dels vint-i-un anys d'edat es rep entre el 50 % i el 80 % de la radiació solar de tota la vida i que l'ús d'un fotoprotector durant els devuit primers anys pot reduir fins al 78 % la incidència del càncer cutani.

Sis consells bàsics per tenir cura de la pell

La doctora Bartolomé ha donat sis consells pràctics per cuidar la pell i prevenir els efectes sobre la salut d'una exposició continuada al sol:

  • Aplicau la protecció solar trenta minuts abans de sortir de casa i amb un factor de protecció mínim de 20, si bé el més adequat és emprar una crema solar d'acord amb cada tipus de pell.
  • Evitau l'exposició al sol durant les hores d'insolació més alta, entre les 12 del migdia i les 4 de l'horabaixa. No importa estar pendent del rellotge: basta tenir en compte si l'ombra que el cos projecta és petita.
  • Renovau la protecció cada dues hores i sempre després de cada capfico.
  • Protegiu-vos amb una gorra o un capell i amb ulleres de sol fosques i homologades.
  • No oblideu que us podeu cremar fent activitats a l'aire lliure.
  • Recordau que l'arena i l'aigua reflecteixen la radiació i poden provocar cremades, fins i tot estant a l'ombra.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 14/07/2016]

[Foto: IB-Salut]