Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El PADIB presenta la campanya #nosiguisase sobre la prevenció de consum abusiu d’alcohol a les festes populars

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) ha presentat la campanya #nosiguisase. La campanya pretén sensibilitzar els joves sobre la prevenció de consum abusiu d’alcohol a les festes populars de les Illes Balears. Està dirigida a joves majors de 18 anys i adults, i parteix de l’emissió de missatges preventius i de reducció de risc utilitzant les xarxes socials i diferent material gràfic.

Segons la informació extreta de la darrera enquesta sobre l’ús de drogues en l’ensenyament secundari a Espanya (ESTUDES 2014-2015), l’edat d’inici del consum d’alcohol entre els joves és de 13,8 anys. Si bé els resultats d’aquesta enquesta són prou rellevants (a les Illes Balears el 75,8 % dels joves ha consumit alcohol alguna vegada en la vida; el 48,7 % ha fet botellada en el darrer any i el 17,2 % s’ha engatat en el darrer mes), cal recordar que la venda d’alcohol està prohibida als menors d’edat. És important conscienciar la població adulta de la importància de ser exemplars per als nostres menors. De vegades, les festes populars esdevenen, per als menors, espais d’inici de consum d’alcohol on es practica la botellada amb la qual cosa perden així la seva identitat cultural i es converteixen en models poc preventius per als adolescents.

Pel que fa a la població i segons l’enquesta domiciliària EDADES 2013, a Espanya l’alcohol segueix essent la substància psicoactiva més consumida. 2 de cada 10 persones s’han engatat en el darrer any. Incrementa lleugerament el consum d’alcohol en forma intensiva (binge drinking). Aquesta forma de consum de risc es concentra en el grup d’adults joves de 15 a 29 anys. La botellada també es concentra en el grup d’adults joves de 15 a 24 anys. Així mateix, les dades indiquen que el consum de risc d’alcohol entre la població espanyola és del 4,5 %, cosa que representa 1.600.000 persones.

Les conseqüències principals per a la salut del consum abusiu d’alcohol solen ser els accidents i traumatismes, els accidents de trànsit, les baralles i agressions, comes etílics, conductes sexuals de risc o no desitjades, brutor, renou, entre d’altres.

El Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació, considera preocupants aquestes dades i fan necessària una atenció especial per part de les administracions públiques.

L’objectiu és fer la difusió màxima d’aquesta campanya per tal que els departaments de festes dels ajuntaments s’impliquin en la difusió de la imatge i dels missatges de #nosiguisase a través de les pàgines web institucionals. Per acompanyar la campanya s’editarà material de marxandatge (xapes, pòsters, postals i motxilles).

[Font: Conselleria de Salut. 14/07/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*19/08/2016 - La campanya #nosiguisase sobre la prevenció del consum d'alcohol arriba a Ferreries i Sóller.
*
18/08/2016 - La campanya #nosiguisase sobre el consum d'alcohol a les festes arriba a Sineu, Sencelles i Alaró.
*04/08/2016 - Presentació de les accions de la campanya #nosiguisase als municipis durant les festes populars.