Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Els centres d'atenció a les drogodependències van atendre 132 persones amb addicció al joc el 2015

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els centres d'atenció a les drogodependències de les Illes Balears van atendre l'any 2015 un total de 212 persones per addiccions comportamentals relacionades principalment amb la ludopatia, Internet, el mòbil i el sexe. Un 62,26 % d’aquests usuaris (132 persones) patien problemes d'addicció al joc.

Així ho han explicat responsables del Pla d'Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que han aprofitat la commemoració del Dia sense Jocs d'Atzar (29 d'octubre) per conscienciar sobre els riscs que tenen les addiccions no químiques, és a dir, les del comportament, i citen de manera específica la ludopatia; l'abús dels videojocs, d'Internet (jocs en línia, cibersexe, xarxes socials...) i del telèfon mòbil, i també la dependència emocional i l'obsessió pel culte al cos, entre d'altres.

En aquest sentit, per prevenir l'abús d'Internet, de les xarxes socials i dels jocs per part dels menors, el PADIB —organisme dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació— recorda la importància del paper de la família per propiciar un ús responsable de les activitats, fomentar la comunicació familiar, establir regles limitacions— i horaris de realització o dedicació d'aquestes activitats o compartir espais d'esbarjo són algunes mesures per poder prevenir l'abús i, per tant, la possible presència de problemes personals, socials i familiars.

Addicció al joc

En relació amb la ludopatia, adverteixen del perill de l'ús poc responsable dels jocs d'atzar. El joc s'ha d'entendre com una activitat d'oci en la qual, entre d'altres, es té el control sobre el temps i els doblers que es volen gastar, en què no se sent una obligatorietat o desig irrefrenable de jugar, i que no interfereix en qüestions personals, familiars, professionals o socials.

Segons indica l'Estudi sobre prevalença dels jocs d'atzar a Espanya 2015, els jocs d'atzar formen part de la vida quotidiana de les persones i s'estima un índex de prevalença en la població espanyola de l'1,9 % en persones considerades jugadores amb problemes i les que poden haver desenvolupat una patologia. Aquest estudi se centra en persones que han jugat alguna vegada en la vida.

La forma presencial de participar en jocs d'atzar és la modalitat més emprada, tot i que s'ha produït un repunt en els jocs d'atzar en línia. Tret de la loteria nacional, la primitiva i els cupons de l'ONCE —jocs més populars entre les persones que han participat en jocs d'atzar—, en la resta de jocs la participació de les persones amb problemes o patologia és més alta.

Així mateix, els jocs en què més persones amb patologia reconeixen haver participat són els jocs en cases o sales d'apostes, les màquines de joc/escurabutxaques, els jocs en casinos, els concursos, les apostes hípiques i els jocs de cartes amb aposta econòmica.

Segons aquest estudi, l'edat d'inici al joc és relativament primerenca i en cap cas supera els 25 anys de mitjana, encara que és rellevant el cas de persones amb problemes o joc patològic, ja que comencen a participar en jocs d'atzar amb apostes econòmiques devers l'edat de 19 anys de mitjana.

A les Illes Balears, la Comissió del Joc, liderada per la Direcció General d'Ordenació del Joc, reuneix representants de diverses institucions, empreses del sector del joc i entitats comunitàries, per tal de tractar sobre els aspectes reguladors de les diverses modalitats de joc. Així mateix, en la Comissió es valora la necessitat de preveure la protecció del menor en cadascuna de les normatives.

Les persones interessades a saber els recursos comunitaris que hi ha a les Illes Balears en prevenció, tractament i inserció d'addiccions poden consultar la Guia de recursos de drogodependències i altres addiccions de les Illes Balears que hi ha a la pàgina web de la Conselleria de Salut <http://www.infodrogues.caib.es>. Així mateix, per rebre informació i orientació, es poden posar en contacte amb el PADIB a través del telèfon 902 075 727 o l'adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

A més, la Direcció General de l'Ordenació del Joc de l'Estat espanyol té activa una pàgina web <www.jugarbien.es> en què es facilita informació sobre què s'entén per joc responsable, parla dels riscs de presentar problemes amb el joc i fins i tot de patir una dependència o addicció al joc, i guia sobre aspectes preventius que s'han de tenir en compte.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 28/10/2016]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]

Què en diu la premsa
*
28/10/2016 Ara Balears - 132 persones es tracten de problemes amb el joc a les Balears el 2015.