Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes elaboren per primera vegada una Estratègia Nacional d'ELA

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha presidit el primer Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de la legislatura. La ministra i els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes per primera vegada han elaborat una Estratègia Nacional d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), coincidint amb el Dia Mundial de l'ELA.

Els objectius primordials de l'Estratègia són:

- Escurçar el temps de diagnòstic.
- Abordar el tractament amb un Pla personalitzat.
- Establir els criteris i els estàndards que han de complir les unitats d'atenció integral.
- Impulsar la participació del pacient i de les famílies.

30,8 milions per a les comunitats autònomes

En total, s'ha acordat repartir 30,8 milions d'euros entre les comunitats autònomes per a malalties rares, ús racional de medicaments i polítiques de cohesió, fons procedents de la indústria farmacèutica prevists per la llei, vigilància de la salut, etc.

Malalties rares

L'abordatge de les malalties rares ha estat un dels principals temes tractats en aquest Ple. És necessari avançar en l'atenció a les persones amb malalties rares i facilitar, en el marc d'una prova pilot, un diagnòstic més ràpid i establir "rutes assistencials" que assegurin a les famílies accedir a un diagnòstic genètic.

També s'ha aprovat el Manual de Procediments del Registre de Malalties Rares i s'ha parlat de l'abordatge de malalties ultrarares i de medicaments d'alt impacte econòmic i sanitari.

Xarxa per a atenció de malalties altament infeccioses

Un altre dels acords és la Xarxa d'Hospitals per a l'Atenció de Malalties Infeccioses d'alt risc a Espanya, formada en l'actualitat per 25 hospitals en totes les comunitats autònomes.

Els hospitals estan dotats d'unitats d'aïllament amb infraestructura adequada, de personal capacitat, etc, i de procediments d'activació que seran avaluats amb caràcter anual.

Pla Nacional enfront de les resistències als antibiòtics

Entre les línies prioritàries acordades per al 2017 i 2018, la més important és la d'implementar programes d'optimització de l'ús dels antibiòtics en atenció primària i atenció especialitzada.

Talidomida

Respecte al pla de treball del Ministeri per donar resposta a la situació en la qual es troben les persones afectades per la Talidomida, es crearà una comissió institucional, en la qual estiguin representades les diferents comunitats autònomes, un comitè científic i una oficina de suport per dissenyar la solució per a aquestes persones. El primer objectiu és elaborar un registre d'afectats.

Reial decret d'indicació infermera

Els professionals i el Ministeri treballen paral·lelament en aquest tema, pel que fa a l'elaboració de protocols i guies de pràctica clínica. Així mateix la professió mèdica i la professió infermera estan treballant de manera coordinada en la redacció de les modificacions a introduir en el Reial decret.

Formació personal sanitari

S'ha apostat pel model de formació de la Troncalitat. També s'ha treballat en l'ordre per la qual es desenvolupa el Reial decret que regula el Registre Estatal de Professionals Sanitaris.

Salut mental

Es va abordar l'actualització i l'impuls de l'Estratègia de salut mental, amb la finalitat de promoure una actitud inclusiva en la nostra societat.

Productes ortoprotèsics

Es va fer referència al projecte d'ordre pel qual es regula l'oferta de productes ortoprotèsics.

[Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 21/06/2017]

[Foto: Infosalut]