Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Infermeria de Son Espases engega la campanya: Prevenir és tenir cura

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Professionals d'Infermeria de l'Hospital Universitari Son Espases han engegat la campanya "Prevenir és tenir cura. Promoció del son i del descans" en el marc de la iniciativa #12mesos12causes.

De vegades, als hospitals, els professionals sanitaris se centren més en el procés de malaltia i deixen de mirar tot allò que els envolta i que hi influeix. Els pacients ingressats a un hospital, en un gran nombre de casos, no dormen bé. Els motius son diversos, per la mateixa malaltia, per aspectes psicològics i emocionals (incertesa, preocupació, malestar, por, etc.) i, també, per motius ambientals (renous, il·luminació, temperatura, entre altres).

L’ésser humà té la necessitat fisiològica de dormir, la qual cosa és imprescindible per recuperar l’energia perduda i per restablir la salut. I aquest és un dels objectius de la campanya "Prevenir és tenir cura": donar visibilitat a una part de les cures d’infermeria, que, en alguns casos, són invisibles, però que també curen.

En les persones que pateixen un procés de malaltia, la necessitat de descans i de son augmenta, ja que la situació patològica implica un recurs extra d’energia. Hi ha estudis que demostren els efectes nocius de la falta de son sobre la funció immunològica, neurològica, cardiovascular i respiratòria; tant és així que en els pacients que dormen menys de cinc hores augmenta la mortalitat. Per aquest motiu, els professionals sanitaris han d’intentar minimitzar els factors que poden alterar el descans a l’hospital, perquè els pacients no modifiquin el seu patró habitual i facilitar-los el descans nocturn.

A Son Espases, s’han identificat els factors denominats enemics del son: renou, llum, interrupcions (horaris de procediments, administració de medicació, realització de proves, etc.), emocionals (ansietat, preocupació, por), temperatura i dolor. Tots aquests factors es poden modificar amb petits gestos dels professionals sanitaris que ajudin a millorar el descans i a la recuperació dels pacients.

Els mètodes no farmacològics per promoure el son s’utilitzen molt poc als hospitals. Per aquest motiu, cal intentar fer arribar als professionals la importància de donar a conèixer les recomanacions sobre la higiene del son amb l’objectiu d‘aconseguir i de restablir un bon descans als pacients mitjançant un canvi d’hàbits amb noves dinàmiques organitzatives.

A continuació, podeu veure el vídeo informatiu de la campanya infermera de Son Espases.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 27/03/2018]

[Fotos i vídeo: Hospital Universitari Son Espases]

Notícies relacionades a Infosalut
*22/08/2018 - La Unitat de Docència d'Infermeria de Son Espases ha publicat una infografia amb les passes per trobar evidència científica.
*13/12/2017 - Son Espases ha adoptat les recomanacions del projecte SueñOn.
*05/08/2016 - Son Espases s'uneix a la campanya SueñOn per promoure el descans de les persones hospitalitzades.