Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'IB-Salut i la Conselleria de Salut han actualitzat la guia per a la prevenció i tractament de les úlceres per pressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

6167El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) i la Conselleria de Salut han publicat l'actualització de la guia Prevenció i tractament de les úlceres per pressió.

L’actualització de la guia, publicada pel Govern de les Illes Balears l’any 2007, és fruit de la tasca col·laborativa de molts professionals de les Illes Balears compromesos amb la qualitat de l’atenció i amb la millora continuda, però sobretot amb els usuaris.

Aquesta guia inclou recomanacions desenvolupades de manera sistemàtica basades en l’evidència científica, amb la finalitat de donar suport a la tasca dels professionals en la pràctica diària perquè adoptin les millors decisions en els camps clínic, docent, investigador i de gestió, difonent i avaluant pràctiques segures de prevenció i tractament, a més d’identificar futures àrees de recerca.

El document aborda un problema de cabdal importància des d’una perspectiva multidisciplinària amb l’objectiu de contribuir a millorar l’atenció prestada als usuaris, que són els destinataris finals de tot l’esforç que un document d’aquestes característiques suposa.

La guia és fruit del treball d'un grup multidisciplinar d'experts en la matèria anomenat GAUPP (Grup assessor d'Úlceres per pressió de les Illes Balears) i revisada per nombrosos professionals (infermeres, metges, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, treballadores socials i tècniques en cures auxiliars d'infermeria).

El document també ha estat revisat per l'equip tècnic del Grup Nacional per a l'Estudi i Assessorament en Úlceres Per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP), que l'ha reconegut d'interès professional com a document de tipus C - Nivell I (molt recomanat).

Una úlcera per pressió (UPP) és una lesió localitzada a la pell i/o al teixit subjacent, en general sobre una prominència òssia, com a resultat d’una pressió o de pressió en combinació amb cisallament. També s’associen amb les UPP determinats factors que contribueixen a fer que apareguin o altres factors de confusió.

Prevalença de les úlceres per pressió a les Illes Balears

A les Illes Balears s’han fet dos estudis de prevalença de les úlceres per pressió, el primer dels quals es va dur a terme l’any 2008 i mostra una prevalença crua de les UPP a l’atenció primària del 12,6 % (IC = 9,1-16,0) entre els pacients que rebien atenció domiciliària, del 8,6 % (IC = 7,3-10,1) als hospitals d’aguts, del 19,7 % (IC = 16,1-24,0) als hospitals de mitja i llarga estada, i del 18,9 % (IC = 16,0-22,2) a les residències.

Segons les dades del segon estudi, presentat al IX Simposi Nacional d'Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques (2010-2011), la prevalença crua de les UPP a l’atenció primària era del 12,9 % (IC = 9,8-16,1) entre els pacients que rebien atenció domiciliària, del 8,1 % (IC = 6,7-9,6) als hospitals d’aguts, del 15,8 % (IC = 12,1-19,4) als hospitals de mitja i llarga estada, i del 12,1 % (IC = 9,5-14,7) a les residències.

Aquestes xifres reflecteixen la necessitat de continuar treballant en la sensibilització dels professionals sanitaris, dels gestors i dels usuaris del sistema públic de salut sobre la importància i la possibilitat d’evitar aquest problema, considerant que diversos estudis asseguren que el 95-98 % de les úlceres són evitables. Un bon exemple n’és la inclusió de les UPP en el Pla de qualitat per al Sistema Nacional de Salut com a efecte no desitjat de l’assistència sanitària.

Les UPP són, per damunt de tot, un motiu de sofriment per als qui les pateixen i per als seus familiars. Els pacients senten dolor, perden autonomia i pateixen incomoditat, por, ansietat i limitacions en les possibilitats de relació social, a causa de la dificultat per moure’s. A més, es retarda el procés de recuperació i han d’afrontar el risc d’infecció i sèpsia que les UPP representen.

Tenir cura d’un pacient amb UPP provoca desgast i cansament. És normal que els familiars i els cuidadors principals sentin tristesa, preocupació, solitud, irritabilitat i culpabilitat. Aquestes emocions, unides a l’esgotament, poden provocar el cansament en l’acompliment del rol de cuidador.

Les UPP també suposen un problema important per al sistema sanitari: prolonguen l’estada dels pacients als hospitals, incrementen el cost dels processos i donen una imatge institucional negativa ja que es poden atribuir al dèficit en la qualitat assistencial.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut: Presentació a l'Hospital Universitari Son Espases (21/05/2018), a l'Hospital Comarcal d'Inca (30/05/2018), a l'Hospital Universitari Son Llàtzer (31/05/2018), a l'Hospital de Manacor (04/06/2018) i a l'Hospital Mateu Orfila (13/06/2018).

Guia per a la prevenció i tractament de les úlceres per pressió.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*24/05/2018 - Presentació a Son Espases de l'actualització de la Guia per a la prevenció i tractament de les úlceres per pressió.