Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut amplia al sector de Llevant el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut amplia al sector de Llevant el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, que té per objecte detectar un càncer abans que presenti símptomes o una lesió que pugui arribar a ser maligna. El nou sector té una població diana de 34.000 persones i inicialment, durant el mes de maig, es convidarà a participar-hi la població d’Artà.

El Programa, adreçat a la població d’entre 50 i 69 anys, consisteix a fer-se cada dos anys una prova senzilla per tal d’esbrinar si en les deposicions hi ha petites quantitats de sang que no es detecten a simple vista, per a la qual cosa es fa servir un test de sang oculta en la femta. En alguns casos, en funció dels resultats, és necessari fer una colonoscòpia posterior.

La Direcció de Salut Pública de la Conselleria de Salut envia a les persones seleccionades una carta d’invitació, en la qual s’indica a quines farmàcies es poden dirigir per recollir la prova que, posteriorment, han dur al centre de salut. Des d’aquí es remeten les proves al laboratori per analitzar-les.

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte és un servei que duen a terme de manera conjunta la Direcció General de Salut Pública i Participació i el Servei de Salut de les Illes Balears amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears. Es va posar en marxa l’any 2015 en el sector de Tramuntana i a l’Àrea de Eivissa i Formentera amb la idea d’ampliar-ne l’abast a la resta de les illes.

L’evidència científica ha demostrat l’eficàcia del cribratge en termes de reducció de taxes d’incidència i de reducció de la mortalitat. En aquest sentit, en la primera ronda del Programa (2015-2016), quan la taxa de participació va ser lleugerament superior al 30 %, es van diagnosticar 69 casos de càncer. Així mateix, es va detectar presència d’adenomes (lesions benignes que amb el temps poden tornar malignes) en 896 persones, 280 de les quals eren de risc alt i 333, de risc mitjà, i la resta, 283, eren de risc baix.

A les Illes Balears, els càncer de còlon i de recte són els segons més freqüents en dones (després del càncer de mama) i els tercers en homes (després del càncers de pròstata i de pulmó).

Segons les dades del Registre de Càncer de Mallorca, en el període 2009-2012 es van diagnosticar cada any 518 casos de càncer de còlon i recte (295 en homes i 223 en dones) i van morir 232 persones (135 homes i 97 dones).

[Font: Conselleria de Salut. 08/05/2018]

[Foto: Infosalut]