Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un de cada quatre alumnes de les Illes Balears presenta excés de pes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un de cada quatre alumnes de l’arxipèlag presenta excés de pes, més de la meitat dedica menys de deu minuts a berenar, el 55 % va al centre escolar en cotxe o en bus i, en general, els estudiants dediquen al voltant de dues hores diàries a mirar la televisió o als videojocs. Aquests són alguns dels resultats més rellevants que es desprenen de l’Estudi sobre la prevalença de l’obesitat a les Illes Balears (EPOIB II) que la Conselleria de Salut, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, va fer al llarg de 2016-2017 entre la població escolaritzada i que ha permès recollir nombroses dades sobre hàbits alimentaris, activitat física i ús de tecnologies.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Nutrició, les conselleries de Salut i d’Educació i Universitat presenten aquestes dades, que han de servir per continuar dissenyant polítiques preventives com les que desenvolupa la Direcció General de Salut Pública. Així ho ha indicat en roda de premsa la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui ha destacat el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut o el Decret d’alimentació saludable, que està en fase de tramitació i que regularà, entre altres coses, la venda de begudes ensucrades i pastisseria industrial a les escoles i als centres sanitaris.

A l’acte de presentació també ha participat el conseller Martí March, qui ha manifestat que per desenvolupar programes eficaços que permetin millorar la salut dels estudiants és imprescindible disposar d’informació clara, com la que proporciona aquest estudi. March ha afegit que les administracions han de fer feina per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ha recordat que en tots els països desenvolupats cada vegada hi ha una preocupació més gran per l’obesitat. En aquest sentit, ha remarcat que, amb aquest estudi i amb les mesures que se’n podran derivar, l’objectiu és “que els estudiants tenguin els hàbits saludables adequats i, per a això, les escoles són clau”.

L'estudi poblacional que van dur a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació, els professors i tutors dels centres educatius seleccionats i els professionals sanitaris dels centres de salut adscrits es va fer a partir d'una mostra representativa de 1.992 alumnes, 599 alumnes de primer d’educació primària (6-7 anys), 777 de sisè d’educació primària (11 i 12 anys) i 616 de quart d’educació secundària obligatòria (14-15 anys), de 86 centres educatius de les quatre illes. L'alumnat de sisè de primària i quart d'ESO va respondre un qüestionari sobre els seus hàbits de vida.

Prevalença de l’obesitat

Un de cada quatre alumnes de les Illes Balears presenta excés de pes (sobrepès i obesitat). La prevalença de l’obesitat a les Illes Balears és del 10 %, si bé s’observa una lleugera disminució en comparació amb la prevalença de fa 10 anys.

Eivissa i Formentera presenten una prevalença més elevada de sobrepès que Mallorca i Menorca.

Hàbits alimentaris: esmorzar i berenar

El 82 % de l’alumnat esmorza habitualment abans d’anar al col·legi. Aquest hàbit és més freqüent entre l’alumnat més jove. Tanmateix, un de cada quatre alumnes de quart d’ESO no té aquest hàbit.

El 41 % de l'alumnat que esmorza ho fa de manera adequada, és a dir, inclou els lactis, cereals i fruita. La qualitat de l’esmorzar empitjora amb l’edat (33,8 % entre l'alumnat de quart d'ESO).

La qualitat de l’esmorzar millora a mesura que augmenta el temps que hi dediquen. També influeix la companyia. El 46,6 % de l'alumnat que esmorza de manera adequada ho fa amb la seva família. La qualitat de l'esmorzar és pitjor entre l'alumnat de Menorca (33,9 %) i millor entre l'alumnat d'Eivissa (45,1 %).

L’entrepà és l’aliment més consumit per berenar a mitjan matí i l’horabaixa. Destaca també un consum elevat de sucs envasats i productes de pastisseria. En aquesta franja horària augmenta el consum de llepolies, aperitius i refrescs, sobretot entre l'alumnat de quart d’ESO. A més, un terç de l'alumnat de quart d'ESO adquireixen el berenar a la cafeteria del centre.

Consum de refrescs, snacks i llepolies, i pastisseria industrial

El 8 % de l’alumnat pren refrescs per berenar a mitjan matí, hàbit més freqüent entre els alumnes nins de quart d'ESO (23 %). Entre els més joves, el consum augmenta l’horabaixa.

Un 15 % de l'alumnat consumeix snacks per berenar el matí, percentatge més elevat entre l'alumnat de més edat (24 %). El capvespre, el consum augmenta fins al 24 % i és més elevat entre l'alumnat de menys edat.

S'observa un consum elevat de productes de pastisseria industrial per al berenar del matí i més al capvespre, tant entre els més joves com entre els més majors.

Patró de dieta mediterrània

El 31 % de l'alumnat compleix el patró òptim de dieta mediterrània, el qual canvia amb l’edat. Així, l’alumnat més jove refereix un pitjor patró de dieta mediterrània. No s'observen diferències destacables per illes.

Hàbits de vida activa. Mitjans de transport

El 51,1 % de l'alumnat camina per anar al centre educatiu; un 37,8 % es desplaça amb cotxe i, un 17,8 % en bus. Altres mitjans de transport, com ara els ciclomotors, les bicicletes o el tren, són utilitzats per una minoria. L'alumnat que més camina per dirigir-se al centre educatiu és el de sisè d'educació primària, i no hi ha diferències entre nins i nines. En canvi, l'alumnat de quart d'ESO acudeix més amb autobús i amb ciclomotor, sobretot els nins. En general, els nins d'ambdues franges d'edat utilitzen més la bicicleta i/o el tren que les nines.

A Eivissa i Formentera el percentatge d’escolars que caminen és més baix (35 %) i en canvi van més en cotxe (52 %).

TV, tauletes, telèfons mòbils o ordinador

Entre setmana, la mitjana d’hores diàries que dedica l'alumnat a veure la televisió, jugar a videojocs amb tauletes, telèfons mòbils o a l’ordinador és de 2,1 (2,23 nins i 2,05 nines). Per edat, l'alumnat de quart d’ESO hi dedica de mitjana 2,26 hores i els de sisè d'educació primària, 2,06. El grup d'edat i sexe que en mitjana utilitza més aquests mitjans són els nins de quart d'ESO.

Activitat física extraescolar

El 15,7 % de l'alumnat no fa cap activitat física extraescolar, especialment les nines (22 %). L'alumnat de sisè de primària fa més esport en horari extraescolar que l'alumnat de quart d'ESO. El percentatge de nines i nins que no fan cap tipus d’activitat extraescolar augmenta amb l’edat. Els nins dediquen de mitjana una hora més a les activitats esportives extraescolars a la setmana.

El percentatge de nines que no fa cap activitat durant el temps d'esbarjo és molt elevat, fonamentalment les de quart d'ESO.

Segons l’escala del test d’activitat física Krece Plus, que avalua el nombre d'hores de televisió, etc. i el nombre d'hores d'activitat física, el 31,6 % de l'alumnat ha obtingut una puntuació dolenta i el 46 % regular, és a dir, que haurien de modificar els hàbits de vida, és a dir, veure menys televisió, ordinador, videojocs i fer més activitats físiques.

Només un 22,4 % obté una puntuació bona, percentatge més elevat entre les nines. A Eivissa i Formentera és on aquesta problemàtica és més freqüent, amb el 35 % de l'alumnat amb una puntuació dolenta.

Factors parentals

La prevalença de sobrepès i obesitat de l'alumnat és més elevada quan la mare i el pare són obesos o tenen un baix nivell d’estudis. Quan el pare i la mare són obesos, el patró de dieta mediterrània és pitjor.

El consum de refrescs, snacks, llepolies i pastisseria industrial disminueix a mesura que augmenta el nivell d'estudis dels pares.

Les condicions de vida activa milloren a mesura que augmenta el nivell d'estudis dels seus pares. També són més bones quan el pare i la mare tenen un pes adequat, i pitjors quan ambdós tenen excés de pes.

Presentació de l'Estudi sobre la prevalença de l’obesitat a les Illes Balears (EPOIB II).

[Font: Conselleria de Salut. 28/05/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*29/005/2018 diariodemallorca.es - Uno de cada cuatro alumnos de Balears tiene exceso de peso.

Notícies relacionades a Infosalut
*16/07/2018 - Salut i Educació promouen el Programa de Centres Educatius Promotors de la Salut de les Illes Balears.