Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Gairebé deu mil alumnes han participat en els programes de prevenció de drogodependències i conductes addictives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant el curs escolar 2016-2017 més de 9.800 alumnes van participar en els diferents programes de prevenció de drogodependències i conductes addictives que va dur a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació.

En aquest sentit, 5.891 alumnes d’educació primària van participar en el programa “Bon dia, salut”, en el qual se'ls van explicar les conseqüències negatives del consum de tabac, a més de la importància dels hàbits saludables.

Pel que fa a educació secundària, la Coordinació Autonòmica de Drogues ofereix diversos programes preventius, entre els quals hi ha el programa digital “Respir@ire”, especialitzat en la prevenció del consum de tabac, que van fer 1.671 alumnes, i el programa “Decideix”, que està orientat a treballar les habilitats socials i la presa de decisions, en el qual participaren 2.152 alumnes.

Segons indiquen els resultats de l’Enquesta sobre l'ús de drogues en alumnes d’ensenyament secundari a Espanya (ESTUDES 2016), l'edat d'inici en el consum del tabac és de 14 anys i del consum diari de tabac, 15 anys.

Quant a les diferències en el consum de tabac entre sexes, destaca que el darrer any els resultats indiquen un percentatge més alt en les dones que fumen, amb un 40,7 %, enfront del 31,2 % dels homes.

Tallers en els centres de salut

La Gerència d’Atenció Primària del Servei de Salut de les Illes Balears assessora, orienta i imparteix tallers de deshabituació del tabaquisme.

Durant l’any 2017, els professionals dels centres de salut de les Illes Balears van fer 99.243 intervencions: 94.765 consells, 2.183 intervencions breus, 1.601 intervencions individuals i 714 intervencions grupals.

Els professionals sanitaris dels centres de salut ofereixen consells per deixar de fumar a totes les persones fumadores que acudeixen a les seves consultes. A més, fan una intervenció breu a totes les persones que volen deixar de fumar i que per motius diversos no poden o no consideren necessari adherir-se a un programa avançat o intensiu.

El Servei de Prevenció de la Malaltia ha coordinat l'edició de material per a l'abordatge individual i grupal per al tractament del tabaquisme, amb el lema “Somriures sense fum”; en aquest sentit, s'han editat tríptics, guies d’autoajuda, test de tabaquisme, etc.

Reconeixements

La Direcció General de Salut Pública i Participació, juntament amb la Gerència d'Atenció Primària del Servei de Salut, la Conselleria d'Educació, la Universitat de les Illes Balears, la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (Coiba), l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària (Abic) i l'Associació Espanyola Contra el Càncer, han convocat durant el curs escolar 2017-2018 el tercer concurs de pòsters i clipmetratges de prevenció del consum de tabac en joves escolaritzats d'educació primària i d'educació secundària.

Aprofitant la Setmana sense Fum es van lliurar els premis al CC Fra Joan Ballester de Campos (Mallorca), pel pòster guanyador de secundària, titulat “De tu depèn el teu futur”, i a l'IES Pau Casesnoves d'Inca (Mallorca), pel clipmetratge guanyador titulat “T.bac”. D'altra banda, a la Universitat de les Illes Balears el 31 de maig es va lliurar el premi al concurs de fotografia “Tria triar” relacionat amb el consum de tabac i el medi ambient.

El projecte “Tria, triar”, coordinat entre la Conselleria de Salut i l'Oficina de la Universitat Saludable i Sostenible, és un programa amb una metodologia participativa i entre iguals, que pretén crear una major consciència de la problemàtica derivada del consum de drogues, promovent estils de vida saludables i incidint en la prevenció de l'abús de drogues, entre d’altres.

Taules informatives

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, la Direcció General de Salut Pública i Participació va instal·lar el dijous dia 31 de maig, una taula informativa a la Rambla de Palma, en què van oferir informació sobre les conseqüències negatives del tabac i els recursos per ajudar a deixar de fumar.

A més, a l’envelat, professionals de la Gerència d'Atenció Primària del Servei de Salut, la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba), l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària (Abic) van realitzar proves de cooximetria i espirometria a les persones interessades a saber quin és la seva capacitat pulmonar.

Per commemorar la celebració del Dia Mundial sense Tabac, s'hi van sumar els hospitals públics i pràcticament gairebé tots els centres de salut d’Atenció Primària, els quals van dur a terme accions de sensibilització tota la setmana dins les instal·lacions pròpies i a centres educatius i mercats.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del PADIB.

[Font: Conselleria de Salut. 30/05/2018]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*20/06/2018 - El COIBA entrega el premi al millor clipmetratge per a la prevenció del tabaquisme entre els joves.
*14/11/2017 - Concurs de pòsters i clipmetratges per a la prevenció del tabaquisme entre els joves.