Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Dieta saludable i exercici físic per evitar la malaltia hepàtica per fetge gras no alcohòlic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Dirección General de Salut Pública, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i el Servei de Digestiu de l'Hospital Universitari Son Llàtzer s’han adherit a la campanya informativa de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge, coincidint la celebració del primer Dia Internacional de la Malaltia Hepàtica per Fetge Gras.

L'objecte és conscienciar la població de la importància d'adquirir hàbits saludables per evitar l'evolució d'aquesta malaltia, per la qual cosa la millor opció és la dieta saludable i l'exercici físic; també és molt important el bon control de les malalties que l’afavoreixen, com la diabetis o l'elevació del colesterol.

Les rutes saludables de Mallorca caminaran avui, 12 de juny, Dia Internacional de la Malaltia Hepàtica per Fetge Gras, amb el lema “Cuida el teu fetge: camina per les rutes saludables i segueix la dieta mediterrània”, per recordar que amb l'exercici físic i una vida saludable aquesta malaltia es pot evitar.

En els centres de salut s'han repartit fullets i cartells informatius per visibilitzar aquesta malaltia que és silenciosa, asimptomàtica gairebé sempre i potencialment progressiva en presència de factors de risc.

La malaltia per fetge gras no alcohòlic consisteix en l'acumulació de greix hepàtic en absència d’un consum significatiu d'alcohol. Està clarament associada al sobrepès, a l'obesitat, al sedentarisme i a altres malalties metabòliques, com ara la diabetis mellitus de tipus 2 o la dislipèmia.

Hi ha dues condicions de pronòstic diferent: el fetge grau simple, que té bon pronòstic, i l'esteatohepatitis no alcohòlica, que pot progressar a fibrosi, cirrosi i càncer de fetge, i reduir la supervivència dels pacients.

Els pacients amb malaltia hepàtica per fetge gras també presenten un risc elevat de mort per problemes cardiovasculars. L’augment de l'obesitat i l'estil de vida sedentari en la societat actual expliquen l'alta prevalença de la malaltia per fetge gras no alcohòlic en la població.

En diversos estudis s'ha observat que devers el 25,2 % de la població mundial té fetge gras i un 12 %, esteatohepatitis no alcohòlica.

El tractament recomanat actualment és la dieta i l'exercici físic per aconseguir una pèrdua de pes major del 7-10 %, i el control dels eventuals factors de risc cardiovascular, com ara la diabetis mellitus, la dislipèmia i la hipertensió arterial.

Cartell informatiu.

[Font: Conselleria de Salut. 11/06/2018

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*
11/06/2018 diariodemallorca.es - Dieta saludable y ejercicio físico, los mejores hábitos para evitar la enfermedad hepática por hígado graso.
*11/06/2018 noticiasmallorca.es - Los centros de salud de Baleares concienciarán a la población sobre el riesgo de la enfermedad hepática por hígado graso.
*11/06/2018 gentedigital.es - Los centros de salud de Baleares concienciarán a la población sobre el riesgo de la enfermedad hepática por hígado graso.