Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

A les Illes Balears es diagnostiquen cada any prop de 100 casos de melanoma o un altre tipus de càncer de pell

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pell, que se commemora el 13 de juny, la Direcció General de Salut Pública recorda la importància de protegir-se de l'exposició al sol i fa una crida a la població perquè gaudeixi del sol sense riscs.

A les Illes Balears es diagnostiquen cada any prop de 100 casos de melanoma o un altre tipus de càncer de pell. Les taxes de mortalitat del melanoma a les Illes són de 0,6 casos per cada 100 mil dones i d’1,3 casos per cada 100 mil homes.

Anualment, es produeixen en el món entre dos i tres milions de casos nous de càncer de pell i més de 130.000 casos nous de melanoma maligne. S’estima, així mateix, que cada any moren 66.000 persones per melanomes malignes i altres tipus de càncer de pell.

Exposició solar

El nostre organisme necessita rebre el sol per fer la síntesi de la vitamina D, implicada en multitud de funcions, però també pot ser tremendament perjudicial si se n’abusa.

Una exposició al sol de manera continuada accelera el procés d’envelliment, disminueix la capacitat de la pell per retenir aigua i en redueix l’elasticitat i la fermesa; però el risc més greu que es corre en exposar-se excessivament al sol és patir un melanoma o càncer de pell.

Consells

La majoria dels efectes adversos de l'exposició al sol es poden evitar seguint uns consells senzills:

  • Evitar exposar-se al sol en les hores centrals del dia (de 12 a 17 hores), així com exposicions prolongades o migdiades.
  • Disminuir les parts del cos exposades directament al sol. Es recomana cobrir-se el cap amb capells o gorres.
  • Utilitzar ulleres de sol homologades que filtrin, almenys, el 90 % de la radiació ultraviolada.
  • Utilitzar productes de protecció solar amb un factor adequat a l’edat, el tipus de pell i la zona del cos. Aplicar-se el fotoprotector almenys mitja hora abans de l'exposició solar i renovar-ne l’aplicació cada dues hores.
  • Anar amb compte amb les exposicions sobre i en l'aigua, ja que la radiació pot penetrar fins a un metre en l’aigua clara.
  • Protegir-se, especialment, les dones embarassades, la gent gran i en edat infantil, ja que són més sensibles a les sobreexposicions al sol en aquesta època de l'any. S'ha d’evitar l'exposició dels menors de 3 anys.
  • Hidratar-se la pell després de l'exposició solar i beure molta d’aigua per compensar la deshidratació.
  • Si es pren medicació, cal comprovar que no augmenta la sensibilitat cutània a la radiació ultraviolada. Convé consultar el metge o farmacèutic.

[Font: Conselleria de Salut. 12/06/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]