Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden el primer calendari de vacunes comú del Sistema Nacional de Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i els consellers de Sanitat de les diferents comunitats autònomes han acordat en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), l'aprovació del primer calendari de vacunació comú per a totes les edats de la vida del Sistema Nacional de Salut (SNS). També s'hi incorporen les recomanacions de vacunació en grups de risc i en la població adulta.

El calendari de vacunació al llarg de tota la vida inclou l'administració sistemàtica de vacunació per a la prevenció de 14 malalties infeccioses (poliomielitis, diftèria, tètanus, tosferina, malaltia per Haemophilus influenzae de tipus B, xarampió, rubèola, parotiditis, hepatitis B, malaltia meningocòccica C, varicel·la, virus del papil·loma humà, malaltia pneumocòccica i grip).

El calendari comença amb la protecció de les dones gestants, continua durant l'edat pediàtrica, l'adolescència, fins a la població adulta i més enllà dels 65 anys.

El nou calendari també inclou recomanacions de vacunació en algunes malalties i condicions de risc més prevalentes, com ara la immunodepressió, les malalties cardiovasculars i respiratòries, la diabetis, les hepatopaties o l'embaràs.

El Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) també ha aprovat:

Pla per a l'abordatge de teràpies avançades en el SNS: Medicaments CAR-T

El Pla defineix un model organitzatiu i assistencial per a l'accés als medicaments CAR-T dels pacients del SNS per tractar en teràpia de rescat a leucèmies limfoblàstiques agudes (pediàtriques) i limfomes (en adults).

Cartera de Serveis Comuns del SNS

S'ha abordat un projecte de modificació del Reial decret del 2006, pel qual s'estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per a la seva actualització.

Així mateix, s'inclou el garbellat poblacional de càncer de cérvix i s'actualitza el contingut del catàleg comú de pròtesis externes (pròtesis de mama, restauració facial, etc.)

Càncer infantil i de l'adolescència

S'ha aprovat la proposta sobre l'organització assistencial del càncer infantil i de l'adolescència, amb la finalitat d'acordar mesures específiques a implementar en les CCAA per millorar l'atenció del càncer infantil i en l'adolescència. Entre elles, la creació a cada comunitat autònoma d'un comitè de coordinació per a la gestió de l'atenció assistencial de tots els casos de càncer infantil i adolescent.

Inclusió del sistema flaix de monitoratge de glucosa per a adults

També s'ha inclòs el sistema flaix de monitoratge de glucosa per a adults en la cartera comuna de serveis del SNS.

En tots els casos, es tracta de pacients adults amb diabetis de tipus 1 que requereixen múltiples dosis d'insulina i, almenys, sis controls de glucèmia al dia.

Pla per a la protecció de la salut enfront de les pseudoteràpies

A través d'aquest Pla, es dóna compliment a la protecció de la salut com a dret bàsic enfront de les substàncies, productes, activitats o serveis amb finalitats sanitàries que no tenen evidència ni coneixement científic suficient que avali la seva eficàcia i seguretat. A més, s'estableixen mesures per evitar que les pseudociències s'imparteixin a les universitats espanyoles.

Al mateix temps, es contemplen modificacions de la normativa per evitar la publicitat enganyosa.

Estratègies en el SNS

El Ple del Consell Interterritorial del SNS ha aprovat els criteris de distribució de més de 4.800.000 euros a les CCAA per a Estratègies enfront de malalties rares, malalties neurodegeneratives (inclòs Esclerosi Lateral Amiotròfica), vigilància en salut i millora del sistema d'informació del Sistema Nacional de Salut l'any 2018.

Impuls de la Estatègia NAOS

Des del Ministeri es treballa per implantar el nou model d'etiquetatge frontal de qualitat nutricional (Nutriscore), amb l'objectiu d'aportar millor informació als consumidors d'aliments i begudes.

A més, s'instauraran mesures en col·legis i instituts i s'impulsarà el desenvolupament de guies sobre menus, càtering, etc.

Actualització del Pla Estatègic per a l'abordatge de l'Hepatitis C

S'aprova l'actualització del Pla Estratègic per a l'abordatge de l'Hepatitis C en el Sistema Nacional de Salut, un model que ha permès al nostre país situar-se al capdavant d'Europa.

Compres centralitzades

Es proposa l'adopció d'acords en dues línies concretes: potenciar la participació de les CCAA en la iniciativa de compres centralitzades del SNS i, en relació als expedients de revisió de preus, la presa en consideració que el medicament estigui inclòs en un procediment de compra centralitzada en vigor.

Designació de nous centres, serveis i unitats de referència del SNS

El Ministeri ha acordat amb les CCAA la designació de cinc Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut:

- Malalties tropicals importades, Hospital Universitari Vall d'Hebron (Catalunya), per a adults i nens.
- Malalties neuromusculars rares, Hospital Universitari de Bellvitge (Catalunya), per a adults.
- Sarcomes i altres tumors musculoesquelètics en adults, Hospital Universitari i Politècnic La Fe (Comunitat Valenciana) i Hospital Universitari Vall d'Hebron (Catalunya).
- Malalties glomerulars complexes: Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i Hospital de Sant Joan de Déu (Catalunya), per a adults i nens.

Calendari comú de vacunació.

[Font: Ministeri de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. 15/11/2018