Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Hospital Son Llàtzer commemora el Dia Mundial de l’Infant Prematur

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial de l’Infant Prematur, l'Hospital Universitari Son Llàtzer va organitzar el cap de setmana passat diferents activitats amb l'objectiu de reconèixer, difondre i garantir els drets del prematur i de la seva família i col·laborar en la reducció de la prematuritat i les seves conseqüències.

Entre aquestes activitats, podem esmentar la jornada de portes obertes que es va dur a terme el divendres, dia 16 de novembre, i l'elaboració de felicitacions per posar a les incubadores i als bresssols.

El 17 de novembre es commemora el Dia Mundial de l’Infant Prematur, que recorda que cada any es registren almenys 15 milions de parts prematurs. La jornada té l'objectiu d'informar sobre la importància de la cura dels infants nascuts abans de la setmana 37 de la gestació.

El lema d'aquest any està relacionat amb el tercer dels deu drets del prematur, que estableix que "El nounat prematur té dret a rebre atenció d’acord amb les seves necessitats, considerant les seves setmanes de gestació, el seu pes en néixer i les seves característiques individuals, pensant en el seu futur".

En la prematuritat, que augmenta a tot el món, intervenen factors biològics, ambientals i socials. Entre les causes més freqüents del part prematur figuren l'embaràs múltiple, les infeccions i les malalties cròniques, com la diabetis i la hipertensió, encara que sovint no s'identifica la causa.

Habitualment els nadons prematurs han de romandre en una unitat neonatal hospitalària durant setmanes, o fins i tot mesos. Durant aquest període són fonamentals les cures dels professionals sanitaris i la vinculació dels progenitors amb el nadó.

“Aquest any, en el Dia Mundial de l’Infant Prematur, volem emfatitzar la importància d'atorgar unes cures de neuroprotecció, que inclouen una sèrie de mesures, per tal de reduir al mínim l'impacte negatiu que un inadequat ambient pot produir sobre el seu sistema neurològic.”

Aquestes mesures estableixen que és important:

  • Mantenir un ambient adequat a les seves necessitats (llum, soroll, temperatura, manipulació, estímul del tacte i de l'olfacte).
  • Establir un vincle de cura amb els pares, on el contacte pell a pell (CPP) sigui una constant que s'implementi en forma precoç i durant el major temps possible.
  • Posicionar-lo i manipular-lo en forma adequada afavorint l'actitud correcta i valorant la tolerància, per advertir quan la manipulació és excessiva.
  • Protegir el son com a mesura fonamental que li permet créixer, organitzar la conducta i protegir el seu desenvolupament neurològic.
  • Minimitzar l'estrès i el dolor valorant-lo i proporcionant mesures que el previnguin i tractin.
  • Protegir la pell per protegir les seves funcions tant biològiques com de transmissió d'estímuls agradables o dolorosos al cervell.
  • Optimitzar la nutrició entenent que la lactància materna ha de ser promoguda i recolzada com la mesura més cost efectiva disponible per al creixement, la protecció de malalties i el neurodesenvolupament.

Tots els membres de l'equip de salut de la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer treballen per tal de brindar als nounats preterme una cura segura i de qualitat que inclogui aquestes mesures. Tal conducta té en compte que el futur d'aquests al·lots és una prioritat i, per tant, la protecció del seu desenvolupament neurològic resulta imprescindible. Tanmateix, només serà possible assolir aquestes finalitats amb la cura centrada en la família, la presència permanent dels pares i la seva participació en la cura, ja que el seu paper és únic i irreemplaçable.

Entre les iniciatives organitzades pel personal de la Unitat de Neonatologia, explica Helena Torrens, supervisora de la Unitat, hi ha el registre de les empremtes dels nadons —que es regalen als pares—, l'elaboració de felicitacions per posar a les incubadores i als bressols, la confecció d'un pastís de bolquers i penjar calcetins d’infants prematurs nascuts en la Unitat aportats per alguns pares.

[Font: Conselleria de Salut. 17/11/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]