Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Conselleria de Salut va organitzar una jornada per conscienciar la població sobre el consum d'alcohol

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i la Direcció General de Salut Pública i Participació, mitjançant el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), van organitzar dia 15 de novembre, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial sense Alcohol, una jornada per conscienciar la població sobre el consum d’aquesta substància.

Els centres de salut i les unitats bàsiques de salut de Balears van organitzar activitats diverses sobre el consum d’alcohol, sessions de formació, xerrades informatives adreçades a la població i parades amb material específic. En tots els centres d’atenció primària de Mallorca es va penjar el cartell guanyador del concurs, amb el lema “Junts per una diversió sense alcohol”, i es va informar a les xarxes socials per mitjà de les etiquetes #APsenseAlcohol i #DiasenseAlcohol.

El mes de febrer es va crear una comissió d’experts sobre el consum de risc d’alcohol i els trastorns pel consum d’alcohol, formada per professionals i tècnics de l’atenció primària, de les unitats de conductes addictives (UCA), de les unitats per a pacients relacionats amb l’alcohol (UPRA), del PADIB i del Servei de Salut. Aquesta Comissió s’encarrega de preparar i difondre el material divulgatiu i d’organitzar la formació dirigida als professionals i les activitats per conscienciar la població. Actualment treballa en un document que ajudarà els professionals a fer intervenció breu a les consultes.

Un altre dels aspectes en què treballa la Comissió és la prevenció de l’augment del consum d’alcohol entre les dones menors d’edat de les Illes Balears. Segons dades de l’enquesta estatal ESTUDES 2016, ja superen lleugerament en nombre els homes; això suposa un factor de vulnerabilitat de les dones, que s’ha de tractar de manera específica tenint en compte una perspectiva de gènere.

L’alcohol és causa d’accidents de trànsit, de violència, de suïcidis... i està implicat en unes dues-centes malalties (malalties hepàtiques i càncer de mama, de còlon, d’estómac, de fetge o de gargamella). No obstant això, el consum de begudes alcohòliques està molt arrelat en la nostra cultura i fins i tot es considera beneficiós ateses les suposades (però falses) virtuts relatives a la salut cardiovascular. Aquesta jornada pretén trencar els tòpics i donar un missatge clar: és fals que el consum moderat d’alcohol sigui beneficiós.

El consum ha de ser nul en els casos de menors d’edat, de dones embarassades o en període d’alletament, de persones que prenen medicaments o que pateixen qualsevol malaltia i de persones que han de conduir o que fan una feina que requereix determinades habilitats de precisió.

El consum a les Illes Balears supera la mitjana estatal

Segons dades de l’enquesta EDADES de 2015 sobre alcohol i drogues, a les Illes Balears l’alcohol és la droga més consumida (el 84,3 % de les persones enquestades havia consumit alcohol en els dotze mesos anteriors), seguit pel tabac (42,6 %), el cànnabis (13,9 %) i els hipnosedants (9,3 %), entre d’altres. A més, el consum és més alt que la mitjana estatal, que se situa en el 77,6 %.

Segons dades de l’indicador d’inicis de tractament de l’any 2017 a les Illes Balears recollides en el Pla Nacional sobre Drogues, l’alcohol és la substància per la qual es registren més inicis de tractament, tant entre els homes com entre les dones: el 37 % dels tractaments que es varen iniciar l’any 2017 foren per causa de l’alcohol, seguit del 27 % per causa de la cocaïna. De les persones que varen iniciar un tractament per deixar l’alcohol, el 71 % eren homes i el 29 %, dones. També s’hi observa que de les que varen iniciar un tractament per causa d’altres substàncies diferents de l’alcohol, el 62 % presentaven l’alcohol com a droga secundària.

És important recordar que a Espanya el consum d’alcohol és el tercer factor de risc més important de mort prematura i malaltia (només superat pel tabac i la hipertensió) i que és un factor de malaltia més important que la hipercolesterolèmia (nivells elevats de colesterol a la sang) o el sobrepès. A més, pot causar o agreujar més de seixanta malalties. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, es produeixen cada any 3,3 milions de defuncions arreu del món pel consum nociu d’alcohol, cosa que representa el 5,9 % del total de morts.

[Font: Conselleria de Salut. 15/11/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]