Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Llàtzer ha acollit la campanya “M de Melanoma” per conscienciar sobre aquest tipus de càncer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La incidència del melanoma, el tipus de càncer de pell més agressiu, ha experimentat un considerable augment en els darrers anys, amb 132.000 nous casos cada any arreu del món i uns 5.000 a Espanya. Amb l’objectiu de donar visibilitat a l’impacte d’aquesta afecció i fomentar la importància de la prevenció, l’Hospital Universitari Son Llàtzer ha acullit l’exposició “M de Melanoma”.

Marta Fuentes, presidenta de l’associació de pacients Melanoma España, assegura que “per continuar millorant el pronòstic del melanoma són fonamentals les mesures de prevenció i el foment del diagnòstic primerenc, per tal d’evitar complicacions relacionades amb el tracte de la malaltia en els estadis avançats. Des de Melanoma España treballam intensament per donar visibilitat a la malaltia i informar-ne; gràcies al treball conjunt amb Novartis Oncology, “M de Melanoma” està recorrent els hospitals espanyols conscienciant la població”.

Per la seva part, la doctora Eva López, directora mèdica de Novartis Oncology, afirma que “el nostre compromís per transformar i millorar la qualitat de vida de les persones amb melanoma ens exigeix anar més enllà del desenvolupament de tractaments innovadors. Per aquesta raó impulsam les iniciatives que tenguin la finalitat d’atendre les necessitats dels pacients de manera integral, respondre els dubtes que tenguin i proporcionar materials i eines relacionats amb el tracte de la seva malaltia”.

En paraules de la doctora Cristina Nadal, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, “el melanoma és un tipus de càncer de pell que es genera a partir dels melanòcits, cèl·lules que contenen un pigment anomenat «melanina» i que són responsables del color cutani. Malgrat que representa només el 4 % de tots els tumors malignes de la pell, es tracta de la forma més agressiva, ja que es pot disseminar de manera impredictible i involucrar altres òrgans; és responsable del 80 % de les morts per càncer de pell i causa gairebé un miler de morts cada any a Espanya”.

La doctora Nadal assegura que “podem dir també que, malgrat l’alta taxa de mortalitat i l’increment del nombre de casos, la supervivència al cap de cinc anys des del diagnòstic del melanoma ha augmentat un 92 % respecte de 40 anys enrere, fet que està relacionat amb els avenços en la detecció precoç i en els tractaments en les fases més avançades. Per això convidam les persones interessades a visitar l’exposició i acudir dijous horabaixa a la jornada que hem organitzat”.

Respecte d’això, la doctora Pilar Mut, especialista en oncologia mèdica i melanoma de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, assegura que “en els darrers anys s’ha produït un canvi significatiu en el pronòstic dels pacients afectats de melanoma metastàtic gràcies a tractaments més personalitzats i a la immunoteràpia. Tot i així, tenen una importància vital la prevenció de la malaltia i el diagnòstic en les fases primerenques”.

[Font: Conselleria de Salut. 20/11/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]