Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La ONT presenta la nova Estratègia per a millorar el Pla Nacional de Medul·la Òssia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Ministra del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Carcedo, va manifestar en la jornada “El trasplantament de progenitors hematopoètics a Espanya: nous reptes, noves solucions”, que l'objectiu d'aquesta trobada és donar a conèixer i analitzar les línies mestres de l'Estratègia Nacional en Trasplantament Hematopoètic per als anys 2020-2025.

La nova Estratègia aglutina el Pla Nacional de Medul·la Òssia, el Pla Nacional de Sang de Cordó Umbilical i el Pla Nacional de Teràpies Avançades en aquells aspectes relacionats amb el trasplantament hematopoètic (genèricament conegut com a trasplantament de medul·la òssia) que ja compta amb gairebé 400.000 donants.

La ONT ha presentat així mateix la tercera fase del Pla Nacional de Medul·la Òssia que es va posar en marxa l'any 2013.

Donants joves entre 18 i 40 anys

Cada any es realitzen al nostre país al voltant de 3.300 trasplantaments de progenitors hematopoètics (TPH) dels quals prop de 1.300 precisaran d'un donant, ja sigui familiar o no emparentat.

La directora de la ONT va destacar la importància d'integrar en una única Estratègia tots els programes actuals en marxa per a millorar el trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH), amb independència de la seva procedència (Medul·la Òssia, Sang de Cordó Umbilical i Teràpies Avançades).

També va explicar que els objectius de la tercera fase del Pla Nacional de Medul·la es van revisar l'any passat. Entre alguns d'ells es troben:

  • Incrementar el nombre de donants homes i menors de 40 anys.
  • Optimitzar els tipajes HLA, mitjançant la incorporació als laboratoris adscrits a aquest Pla de les noves tècniques de seqüenciació.

Dades de donació i trasplantament de progenitors hematopoètics en 2018

S'han presentat les dades de donació i TPH de 2018, que gestionen conjuntament la ONT-REDMO i que podeu veure en aquest enllaç

Situació actual de la sang de cordó umbilical

El Pla Nacional de SCU, es va iniciar en 2008. En l'actualitat, Espanya, ocupa el tercer lloc mundial quant a nombre d'unitats de SCU emmagatzemades, malgrat haver descendit el seu ús en TPH.

En aquest cas, la ONT proposa optimitzar l'inventari d'unitats de SCU, propiciar el seu recanvi, avaluar el seu paper en la teràpia cel·lular, divulgar l'ús clínic real enfront dels seus usos potencials i intensificar el control dels Bancs de SCU amb processos d'auditories/acreditacions/inspeccions.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 03/04/2019]

[Foto: Ministeri de Sanitat, Consum i Bienestar Social]

Notícies relacionades a Infosalut
*03/01/2019 - Distribució econòmica per a programes sanitaris i pel Pla Nacional de Donació de Medul·la Òssia a Balears