Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Procés de la compra de la vacuna antimeningocòccica conjugada tretavalent per als infants de 12 anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, d’acord amb la resta de comunitats autònomes, canviarà la vacuna contra el meningococ del grup C que s’administra als 12 anys d’edat per una vacuna que protegeix també contra meningococs d’altres grups (grups A, C, W i Y) que estan augmentant a Espanya, de moment en persones grans. A més, entre 2020 i 2021 se subministrarà també aquesta nova vacuna a les persones de 13 a 18 anys.

Així ho va explicar la consellera de Salut, Patricia Gómez, que va asistir el dia 8 de maig al Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut en el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

En aquesta nova convocatòria, entre altres qüestions, està previst que s’aprovi la introducció d’aquesta vacuna antimeningocòccica conjugada tretavalent (MEN-ACYW) en el calendari de vacunació infantil de les Illes Balears, decisió que es va aprovar a la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el passat mes de març.

Els criteris per resoldre la modificació esmentada es justifiquen per l’epidemiologia actual de la malaltia meningocòccica per als serogrups W i Y, el paper dels adolescents en la transmissió de la malaltia i les característiques de les vacunes.

Dins aquest context es va decidir també administrar la vacuna MEN-ACYW als adolescents de fins a 18 anys (nascuts entre els anys 2001 i 2007) en una campanya de captació de dos o tres anys de durada, amb l’objectiu de disminuir l’estat de portador nasofaringe asimptomàtic i, per tant, la circulació dels serotips inclosos a la vacuna.

Cal recordar que el calendari de vacunació actual inclou una dosi de la vacuna MEN-C als 4 mesos, 12 mesos i 12 anys. La dosi de vacuna contra la meningitis dels 4 mesos i els 12 mesos d’edat no es modifica. I els al·lots i al·lotes de 12 anys als quals ja s’hagi administrat la vacuna MEN-C al moment d’introduir la MEN-ACWY en el calendari també rebran una dosi d’aquesta darrera.

La Conselleria de Salut ja ha iniciat la tramitació per comprar les dosis de vacuna necessàries per a tots els infants que s’hagin de vacunar enguany.

Per altra banda, el Consell Interterritorial aprovarà els documents emmarcats en el Pla d’Abordatge de Teràpies Avançades al Sistema Nacional de Salut que fan referència als medicaments CAR (per al tractament de pacients amb limfoma B i amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B), així com els centres que conformaran la xarxa de centres designats per a l’ús de medicaments CAR-T per al tractament d’aquests pacients.

En aquest sentit, s’espera poder incloure l’Hospital Universitari Son Espases a la propera convocatòria d’acreditació de centres autoritzats, que es realitzarà abans de finalitzar l’any 2019.

El Consell Interterritorial també va aprovar l’acord de la Comissió de Prestacions de Finançament del sistema de monitorització de glucosa mitjançant sensors tipus flash en adults; el Pla per a la Prevenció i el Control de la Tuberculosi a Espanya, i el Pla Nacional d’Alzheimer 2019-2023, entre altres qüestions.

[Font: Conselleria de Salut. 08/05/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*09/05/2019 diariodemallorca.es - Salud inicia la compra de la vacuna contra la meningitis.
*Se inicia el proceso de compra de la vacuna meningococo de los 12 años.
*08/05/2019 ultimahora.es - Los nacidos entre 2001 y 2007 tendrán que repetir una vacuna para la meningitis.
*08/05/2019 menorca.info - Los nacidos entre 2001 y 2007 tendrán que repetir una vacuna para la meningitis.