Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat reitera el seu compromís d'avançar cap a l'eliminació de l'hepatitis C

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social s'ha marcat com a objectiu eliminar les hepatitis víriques com a problema de salut pública l'any 2030. Per a aconseguir aquest objectiu s'estan duent a terme diverses accions en l'àmbit de la prevenció i de l'accés equitatiu al tractament, dins del Pla Estratègic d'Abordatge de l'Hepatitis C (PEAHC), alineat amb l'Estratègia Mundial del sector de la salut contra les hepatitis víriques (2016-2021).

Actualment en la població general, segons l'informe realitzat en 2017-2018 en el marc de l'Atenció Primària, el nivell de prevalença d'aquesta malaltia és baix. Així, en les persones de 20 a 80 anys la prevalença d'anticossos enfront del virus de l'hepatitis C és de 0,85% i la prevalença d'infecció activa de 0,22%. Un 29,4% de les persones amb infecció activa no estaven diagnosticades a la fi de 2017.

Prevenció i tractament

La prevenció és, per tant, clau en l'abordatge de la infecció. Per això, és important continuar insistint en les campanyes de sensibilització, programes de reducció de danys, així com en la revisió de les normes dels centres d'estètica, tatuatges, pírcing i micropigmentació.

Entre gener de 2015 i juliol de 2019 a Espanya s'han tractat amb antivirals d'acció directa a 132.851 pacients amb una efectivitat terapèutica del 95,7%. 

Quines són les vies de transmissió?

La infecció per virus de l'hepatitis C afecta a persones que han estat exposades a transfusions de sang, ús d'hemoderivats i trasplantaments d'òrgans de donants amb virus de l'hepatitis C realitzats abans de la detecció sistemàtica del virus així com a altres intervencions realitzades sense mesures de control adequades. A més, una altra de les principals vies de transmissió és l'ús compartit de materials d'injecció de drogues amb persones amb infecció per virus de l'hepatitis C.

Per això, es recomana que les persones que hagin consumit drogues esnifades o injectades o rebut productes sanguinis abans de 1990 es facin la corresponent prova. També haurien de fer-la-hi els qui s'hagin sotmès a intervencions sanitàries, tatuatges o pírcings sense el corresponent control o que hagin mantingut relacions sexuals de risc. Tampoc s'han d'oblidar aquells pacients en hemodiàlisi o amb infecció pel virus de la immunodeficiència humana o el virus de l'hepatitis B i les persones internes en centres penitenciaris així com el personal sanitari exposat a procediments que suposin riscos biològics.

[Font: Misteri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 08/10/2019]

[Foto: Ingo Joseph / People crowd walking / CC-by-sa-2.0]