Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

294.000 € de béns decomissats del narcotràfic per a tractar les addiccions

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Illes Balears rebran 294.000 € per al finançament del Programa d’atenció de drogodependències i altres addiccions a diferents àmbits d’actuació, a càrrec del fons de béns decomissats en operacions policials i resolucions judicials contra el tràfic de drogues.

Aquest import, autoritzat pel Consell de Govern per el 2019,  s’ha aconseguit d’acord amb la resolució de la Mesa de Coordinació d’Adjudicacions adoptada en la sessió de 19 de juny de 2019 després que la Coordinació Autonòmica de Drogues presentàs una sol·licitud d’aportació econòmica amb càrrec al fons de béns decomissats per tràfic il·lícit de drogues, tal com estableix la normativa.

Un dels articles de la llei general de sanitat del mes d'abril de 1986, estableix que les actuacions de les administracions públiques estan orientades, entre d’altres, a la promoció de la salut; a promoure l’interès individual, familiar i social per la salut mitjançant l’educació sanitària adequada de la població, i a garantir que totes les accions sanitàries que es duguin a terme estiguin dirigides a la prevenció de les malalties i no només a curar-les. En aquesta línia, la creació del fons de béns decomissats, regulat per una altra llei del mes de maig de 2003, va suposar l’inici de la col·laboració entre la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de prevenció i tractament sociosanitari pel que fa al consum de drogues.

Amb aquesta partida, la Direcció General de Salut Pública i Participació té l’objectiu de dur a terme diversos programes de mesures de prevenció ambiental i estructural, i d’altres de comunicació adreçada a la població en general amb especial atenció als menors d’edat. També s’impulsaran programes de prevenció d’addiccions sense substància; de foment de l’oci segur i saludable; d’atenció a persones amb addiccions comportamentals; de prevenció de sobredosis, i de formació per a professionals i voluntaris.

Participació amb el Projecte

Segons el Projecte presentat per la citada Coodinació Autonòmica, les accions es duran a terme en diversos àmbits a totes les Illes Balears, amb la participació de:
— 400 centres educatius
— la Plataforma d’Oci, amb la participació de 40 institucions
— 372 associacions de pares i mares de les Illes Balears
— 6 centres de salut
— 13 unitats de conductes addictives
— 3 centres penitenciaris
— 19 oficines de farmàcia
— 2 unitats mòbils
— 68 municipis
— 7 facultats universitàries

Amb aquesta partida es duen a terme diversos programes de prevenció d’addiccions en l’àmbit escolar i universitari. També s’organitzarà una campanya de sensibilització dels més joves contra el consum d’alcohol i tabac. Així mateix, es coordinarà una xarxa d’atenció a les addiccions a les Illes Balears, es formarà professionals relacionats amb les addiccions i es mantindrà el conveni amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears per al programa de dispensació de metadona a les oficines de farmàcia. També es concediran subvencions per a ajudes de formació en l’abordatge de la prevenció selectiva de les addiccions o per dur a terme projectes d’intervenció en l’àmbit penitenciari, entre d’altres.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 25/10/2019]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*25/10/2019 mallorcadiario.com - 294.000 euros de incautaciones a narcos para prevenir las adicciones en Baleares.