Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Pla de Cronicitat: disminució dels ingressos hospitalaris dels pacients crònics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’aplicació del Pla d’Atenció a la Cronicitat , posat en marxa per la Conselleria de Salut i Consum, a finals de 2016 obté com a resultat una disminució dels ingressos hospitalaris dels pacients crònics.

En concret, ha minvat un 18 % el nombre d’ingressos hospitalaris dels pacients crònics complexos (PCC) i un 50 % el dels pacients crònics avançats (PCA).

Els resultats, presentats per la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei i de Salut de las Illes Balears, Juli Fuster, i la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Angélica Miguélez, han estat elaborats a partir d’una mostra de 6.655 pacients (6.340 PCC i 315 PCA). Del total de PCC, l’edat mitjana va ser de 80,8 anys i el 60,4 % varen ser dones. Del total de PCA, la mitjana d’edat varen ser 86,9 anys i el 72 % eren dones.

Cal recordar que aquest programa ha creat unitats d’hospitalització específiques en els hospitals d’aguts i rutes assistencials diferents per a aquests pacients. Aquests pacients, en cas de descompensació, poden ser derivats des dels centres de salut als hospitals de crònics sense anar als hospitals d’aguts. En aquest sentit, és molt important la coordinació amb el 061.

També ha descendit un 19,7 % el nombre de visites a urgències per part dels pacients crònics complexos (3 dies d’estada mitjana menys) i un 27 % les visites dels pacients crònics avançats (0,6 dies menys de mitjana). Aquestes bones dades quant a la reducció de les visites dels pacients crònics a les urgències dels hospitals d’aguts demostren que els nous circuits funcionen correctament. En aquest sentit, també s’aprecia que el nombre de visites d’infermera en el domicili, per pacient, s’ha incrementat un 41,2 %.

Cap a un canvi de model adreçat a la cronicitat

A hores d’ara a les Illes Balears s’han identificat 13.720 persones com a pacients amb malalties cròniques complexes (un 30 % del total que s’estima que hi ha), identificació que s’ha fet mitjançant el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021

El Pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment dels recursos humans. En aquest moment, ja s'han format 2.354 professionals dels centres de salut i dels hospitals d’aguts, i s'han incorporat 51 infermeres gestores de casos.

Els hospitals públics de les Balears disposen d’unitats de cronicitat específiques per abordar de manera integral l’atenció dels pacients.

Els professionals de les unitats d’atenció a pacients crònics a l’hospital també poden identificar els pacients crònics gràcies al desenvolupament tecnològic, que ha permès comptar amb una base de dades comuna interoperable entre els hospitals i els centres de salut.

D’altra banda, i atès el canvi de model, ja s’han obert les unitats de mitjana estada per a convalescència, rehabilitació i cures pal·liatives, amb un enfocament funcional i rehabilitador. El Servei de Salut disposa a Mallorca de 98 llits a l’Hospital General ENLA i 98 a l’Hospital Joan March, ENLA entre d’altres hospitals.

A Menorca s’ha firmat un conveni per disposar de llits i a Eivissa s’ha planificat la unitat d’atenció intermèdia

S’ha obert l’hospital de dia de l’Hospital General  i es fa feina en la recuperació de l’antic Son Dureta, per poder oferir un centre d’atenció intermèdia amb 300 llits, un centre de llarga estada amb 240 llits i una residència per a persones grans dependents de 120 places.

Per dur a terme aquesta coordinació s’han incorporat 51 infermeres gestores de casos que planifiquen i garanteixen un bon seguiment del pacient crònic de manera coordinada amb altres recursos de rehabilitació, del centre de dia, de fisioteràpia i d’atenció domiciliària.

Els pacients actius presents en la trobada han explicat la importància de cuidar-se i que ells, com a pacients crònics, comparteixen coneixements i experiències amb altres pacients i cuidadors dins el Programa del Pacient Actiu

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/0772019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*07/01/2020 menorcaaldia.com - Bajan los ingresos hospitalarios de pacientes crónicos en Balears.
*07/01/2020 noticiasmallorca.es - La aplicación del Plan de Cronicidad se traduce en una bajada del 18 % de ingresos hospitalarios de los pacientes crónicos.
*07/01/2020 diariodemallorca.es - Bajan un 50% los ingresos de pacientes crónicos más graves.