Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Formació continuada

L’any 2018 es va registrar un 30% manco de suïcidis que l’any anterior

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’any 2018 es van registrar 71 casos de suïcidi a les Illes Balears. Aquesta xifra significa una disminució d’un 30% dels casos respecte l’any anterior, en què se’n varen registrar 103. No obstant això, continua sent molt necessari dedicar esforços a la formació i sensibilització de la població.

Jornades de treball

  • Amb aquest objectiu, l’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut  va celebrar els dies 20 i 21 de febrero, dues jornades de treball amb els principals agents i institucions implicats en l’abordatge de la conducta suïcida.
  • En aquestes jornades —que van ternir lloc al Servei de Salut i a la Conselleria de Salut i Consum— hi van participar una cinquantena de professionals, distribuïts en quatre grups: un de salut mental i atenció primària, un de comunitari, un d’emergències i un d’epidemiologia.
  • L’objectiu era implicar tots els agents en l’elaboració del futur Pla de Prevenció, Actuació i Maneig de la Conducta Suïcida de les Illes Balears. El president de la Sociedad Española de Suicidología i psicòleg clínic, Andoni Anseán, va prende part en les jornades i en l’elaboració del Pla oferint assessorament tècnic. Aquest professional ha participat en la planificació de les estratègies de prevenció del País Basc i Galícia.

Abordatje de la conducta suïcidi

L’abordatge de la conducta suïcida no és únicament una qüestió de salut mental o sanitària, sinó que també incumbeix el sistema educatiu i el social, el treball, la justícia, les forces de seguretat, els cossos de bombers i els mitjans de comunicació, entre d’altres actors. És necessària, doncs, una estreta col·laboració entre totes les parts per afrontar de manera efectiva i eficient aquest problema de salut pública.

Observatori del Suïcidi

En aquest sentit, la Conselleria de Salut i Consum va impulsar la creació de l’Observatori del Suïcidi el desembre de 2017, com a nou instrument de vigilància epidemiològica i com a eina per ajudar a identificar les persones en situació de risc, així com també per planificar estratègies de prevenció. Altres acciones destacades que s’han dut a terme han estat l’elaboració d’un protocol d’actuació per als centres socioeducatius d’execució de mesures de justícia juvenil (Es Pinaret, Es Mussol, Es Fusteret), l’organització de quatre tallers dirigits a periodistes sobre el tractament de la conducta suïcida als mitjans de comunicació i una guia d’actuació davant la conducta suïcida en l’àmbit escolar (pels casos més complexes s’ha creat un protocol de coordinació entre salut mental infanto juvenil i els centres escolars).

El Servei de Salut, a més, ja ha format 320 professionals de l’àmbit sanitari. Concretament, a Mallorca se n’han format 78 del 061 i 66 d’atenció primària; a Menorca s’ha impartit formació a 88 professionals d’atenció primària, salut mental, urgències i 061; a Eivissa i a Formentera han rebut formació altres 88 professionals de les mateixes àrees.

[Font: Conselleria de Salut. 20/02/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*20/02/2020 menorcaaldia.com - 88 profesionales de la salud de Menorca se forman para tratar casos de suicidio.
*20/02/2020 mallocadiario.com - Baleares reduce un 30 por ciento los suicidios.
*20/02/2020 noticiasmallorca.es - En 2018 se registraron 71 casos de suicidio en las Islas Baleares, un 30% menos que en el año anterior.