Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

El Ministeri de Sanitat autoritza assajos clínics amb una nova molècula en els quals participaran vuit hospitals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer en roda de premsa juntament amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, per a explicar els treballs que s'estan duent a terme en l'àmbit de la recerca clínica l'objectiu de la qual és definir quins medicaments nous tindran aplicació en la lluita contra el Covid-19, així com quins dels ja autoritzats poden ser administrats sent segurs i aconseguir resultats eficaços.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat dos assajos clínics amb una molècula nova, remdesivir, indicats per a pacients amb malaltia respiratòria greu o malaltia respiratòria moderada. “És important tant tractar als pacients més greus com prevenir que els menys greus passin a estar greus”, ha subratllat el ministre.

En aquests assajos participen l'Hospital Universitari la Pau, l'Hospital Clinic de Barcelona i l'Hospital Universitari Encreuaments de Bizkaia. A ells s'uniran l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, l'Hospital Universitari Príncep d'Astúries d'Alcalá de Henares, l'Hospital Universitari Ramón y Cajal, l'Hospital Universitari 12 d'Octubre i l'Hospital Regional Universitari Carlos Haya de Màlaga.

L'AEMPS ha autoritzat també un altre assaig, promogut per la Fundació de Lluita contra la Sida, les Malalties Infeccioses i la Promoció de la Salut i la Ciència, que té l'objectiu de tractar a malalts confirmats pel Covid-19 no greus, i que pot ser efectiu com a estratègia de prevenció per a persones que hagin estat prop de pacients positius.

El Ministeri de Sanitat col·labora amb l'OMS en un gran assaig internacional, denominat solidarity, que compta amb la participació de països d'Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica, l'objectiu dels quals és mesurar l'efectivitat dels tractaments que s'estan utilitzant actualment. Aquest Ministeri, el Pla Nacional sobre la Sida i l'AEMPS estan preparant així mateix un assaig de prevenció en professionals sanitaris, que persegueix connectar amb el protocol mestre de prevenció que està dissenyant l'OMS.

L'Agència Espanyola del Medicament manté contactes amb altres potencials promotors comercials i no comercials d'Espanya i de tot el món, tant per a autoritzar assajos clínics de noves molècules com per a avaluar la possibilitat d'implantar nous usos de medicaments ja autoritzats.

[Font: Ministeri de Sanitat. 20/03/2020]

[Foto: It@c / Laboratory Stuff / CC BY­ND 2.0]