Categoria: Seguretat alimentària

L'IB-Salut renova i actualitza el servei d'alimentació i cuina hospitalària de cinc hospitals de Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) renova i actualitza el servei d’alimentació i cuina hospitalària, el servei de venda automàtica i la gestió de les cafeteries de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital Psiquiàtric, l’Hospital General, l’Hospital Joan March i l’Hospital Verge de la Salut, per un valor de 2,3 milions d’euros i amb una durada de 48 mesos, prorrogable.

L’any 2014 es va iniciar un projecte per a la preparació i el trasllat dels menús amb el sistema de línia freda als hospitals esmentats, tot i que l’Hospital Universitari Son Llàtzer va continuar amb el sistema tradicional de línia calenta només per als menús distribuïts en aquest centre.

El Servei de Salut es planteja ara el repte de dur a terme el cent per cent de la producció en sistema de línia freda, amb el canvi de model organitzatiu i d’adaptació de les instal·lacions de la cuina que això suposa. La implantació de la línia freda preveu un cost d’inversió tant en maquinària com en adaptació de les característiques, dels circuits, etc. de la cuina actual. Es calcula que cada any se serveixen aproximadament 240.000 menús.

La línia freda combina el sistema tradicional amb les tècniques innovadores de conservació d’aliments: el menjar s’elabora a una cuina central i immediatament s’envasa i es refrigera a una temperatura de 0 a 4 graus. Després s’emmagatzema i es transporta en fred, preparada per encalentir i servir. En canvi, el sistema de línia calenta (utilitzat tradicionalment) és menys recomanable pels problemes de pèrdua de temperatura del menjar amb el transcurs del temps.

Aquest servei s’ha de dur a terme amb les màximes garanties d’higiene, controls de qualitat alimentària i ha d’assegurar l’adaptació de la dieta a les necessitats i prescripcions mèdiques de cada pacient. La Comissió d’Alimentació establirà els sistemes de control de qualitat que consideri adequats, de manera periòdica, per fer la comprovació, tant de la qualitat com de la quantitat de les matèries primeres emprades i dels productes elaborats, del compliment de les normes sanitàries i d’higiene durant la manipulació dels aliments, dels locals i dels materials emprats. Aquesta Comissió estarà integrada per dos representants —un per a l’àrea de gestió i un altre per a l’àrea sanitària— de cada sector sanitari (Ponent i Migjorn) i un representant dels Serveis Centrals del Servei de Salut.

L’empresa adjudicatària del servei serà l’encarregada de la gestió integral del servei. Entre les seves atribucions destaquen les funcions següents:

  • La compra i gestió completa de matèries primeres i els controls de qualitat pertinents.
  • L’aprovisionament i la reposició dels articles d’un sol ús, necessaris per a l’equipament dels treballadors (guants de vinil, màscares, etc.) i els productes per fer la neteja o per a la reposició de material de cuina (safates, tovallons, terrines, tassons, etc.)
  • Recepció i emmagatzematge de matèries primeres.
  • Confecció de menús i dietes.
  • Elaboració de menús basals (dieta equilibrada) i dietes terapèutiques.
  • Gestió de la informació nutricional de les diferents dietes (valoracions nutricionals, fitxes tècniques dels plats, declaració d’al·lergògens, etc.)
  • Manipulació, elaboració i/o cocció de les matèries per a la confecció del menú previst en sistema de línia freda.
  • Transport de les dietes elaborades en línia freda fins a les cuines de la resta de centres i col·locació a les cambres frigorífiques. En aquestes cuines s’acabaran de fer, es regeneraran i es posaran en plats i es mantindran en calent a l’estació fins que se serveixin a l’usuari.

[Font: Conselleria de Salut. 01/06/2018]

[Foto: Hospital Son Llàtzer]