Categoria: Qualitat

Devers 3.300 persones es beneficiaran a Menorca del Pla d'Atenció a la Cronicitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, s’han reunit amb els representants de més de vint associacions de pacients de Menorca per exposar-los i fer balanç del desenvolupament del Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de les Illes Balears.

A la trobada també hi han estat presents el director del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona, i el director d’Atenció Primària i responsable del projecte de Cronicitat a Menorca, Txema Coll. A més, dels batlles i les batllesses de Menorca.

La consellera de Salut ha explicat que el Servei de Salut, a través de la Subdirecció de Cronicitat, desenvolupa el Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2021), un canvi de model sanitari per millorar l'atenció que s'ofereix a les persones que pateixen malalties cròniques i als seus cuidadors, que suposa una modificació en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment de recursos humans.

A Menorca, l’equip d’atenció a la cronicitat està format per:

  • Tres infermeres gestores de casos comunitàries.
  • Una infermera gestora de casos d’atenció especialitzada.
  • Un equip d’atenció als pacients crònics complexos a l’Hospital Mateu Orfila, format per una metgessa i una infermera.
  • Una farmacèutica.
  • Un responsable coordinador.

Tot l’equip treballa per oferir una atenció integral i transversal adaptada a una població amb una esperança de vida cada vegada més elevada i dirigida a un col·lectiu de 3.311 pacients crònics complexos o avançats de Menorca, de més de 65 anys, amb diverses patologies, problemes de dependència o fragilitat física o social, que fa més difícil el seu tractament continuat. A finals de maig, ja hi havia dins el programa 857 pacients crònics complexos i 32 pacients crònics avançats.

Patricia Gómez ha recordat que les infermeres gestores de casos són figures clau d’aquest nou model, les encarregades d’assegurar la continuïtat assistencial de les persones amb malalties còniques complexes i avançades, que activen els recursos necessaris que hi ha a l’abast en els moments més febles per a aquestes persones, com ara els trasllats entre l’hospital i el seu domicili, i que, a més, treballen amb els professionals de referència dels pacients per tal de garantir la qualitat i la seguretat tant de la persona com dels cuidadors, en el domicili, el centre de salut i l’hospital. L’equip de cronicitat està en contacte amb els equips d’atenció primària i especialitzada, però també amb la treballadora social de l’Hospital Mateu Orfila i es coordina amb residències de gent gran i treballadors socials dels diferents ajuntaments.

D’altra banda, en aquests moments ja s’han format de manera presencial més del 90 per cent dels professionals d’Atenció Primària de l’Àrea de Salut de Menorca i s’han fet sessions informatives als equips dels serveis de Medicina Interna, Urgències i Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Mateu Orfila.

Atès el canvi de model, el Servei de Salut té signats convenis per disposar de llits sociosanitaris a Menorca. En concret, aquests acords són amb el Consell Insular de Menorca (5 places en el centre de Santa Rita); amb l’Ajuntament des Mercadal (2 places a la Residència Geriàtrica), i amb la Clínica Juaneda (10 places a l’hivern i 5 places durant la temporada d’estiu). La consellera també ha fet referència a la recuperació de l’antic Hospital Verge del Toro, integrada dins el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de la Conselleria de Salut.

Els pacients actius presents a la trobada han explicat la importància de cuidar-se i que ells, com a pacients crònics, comparteixen coneixements i experiències amb altres pacients i cuidadors dins el Programa Pacient Actiu.

[Font: Conselleria de Salut. 26/07/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*19/08/2018 diariodeibiza.es - Darle la vuelta a la enfermedad crónica.

Notícies relacionades a Infosalut
*09/07/2018 - 10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears.
*14/06/2018 - Presentació del pla d'usos del futur Hospital Verge del Toro.
*20/12/2017 - L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada de Pacient Actiu.