Categoria: Sociosanitari

Les obres de demolició de l'antic hospital Son Dureta començaran la primera setmana d'abril

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La demolició de l’antic Hospital Son Dureta —que donarà pas al nou complex sociosanitari per a pacients crònics que s’està projectant— s’iniciarà durant la primera setmana d’abril. El Servei de Salut preveu licitar l’obra de demolició en un termini de dues setmanes, aproximadament, per un valor de 2,9 milions d’euros. L’empresa adjudicatària tendrà dotze mesos de termini per dur-la a terme des de l’inici dels treballs.

El projecte d’enderroc consisteix a demolir tres edificis, concretament el pavelló B (edifici maternoinfantil), el pavelló K (edifici de consultes verd), el pavelló E (edifici de vestidors i cuina), a més d’algunes petites edificacions auxiliars. Tots tres edificis seran esbucats simultàniament.

Cal subratllar que la demolició de les quatre plantes superiors del pavelló B es farà a mà per reduir al mínim els efectes a l’entorn i per poder identificar tots els residus considerats especials, tòxics i/o perillosos que hi hagi dins les instal·lacions; posteriorment es completaran els treballs esbucant les plantes inferiors amb maquinària.

La previsió del Servei de Salut és que tot el procés duri entre 9 i 12 mesos i que estigui acabat en el primer trimestre de 2020, quan es té previst començar la construcció del nou complex.

Al mateix temps —és a dir, durant el mes en curs— el Servei de Salut licitarà un nou concurs obert per seleccionar el projecte guanyador del nou Son Dureta, després que sengles recursos interposats entre els dos participants en el concurs d’idees hagin obligat el Servei de Salut a desistir-ne i a licitar un nou concurs obert. Aquest nou concurs estarà resolt el mes d’abril i aleshores es donarà a conèixer el projecte definitiu.

El nou complex sociosanitari que es construirà al recinte de Son Dureta oferirà 542 llits hospitalaris en habitacions dissenyades especialment per garantir el benestar dels pacients mentre hi estiguin ingressats. Durant l’estada —que podrà durar de trenta dies a tres mesos, de mitjana— rebran tractaments i cures dirigides especialment a estabilitzar la malaltia, rebre sessions de rehabilitació i recuperar l’autonomia personal.

Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat

La remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta s’emmarca en el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, amb el qual el Govern de les Illes Balears vol millorar l’atenció dels pacients crònics i de les persones grans que estiguin en situació de dependència, uns col·lectius que es van incrementant com a conseqüència de l’envelliment de la població. Cal assenyalar que, actualment, el 15,3 % dels habitants de les Illes Balears tenen més de 65 anys i que l’any 2029 aquesta proporció s’incrementarà fins al 22 %.

Per millorar l’atenció, el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat —elaborat amb la participació de professionals i pacients— ha previst un canvi en els circuits assistencials i una inversió important en recursos humans, en formació i en infraestructures. Una d’aquestes infraestructures serà Son Dureta, la reforma del qual s’executarà durant més d’una legislatura, amb un cost estimat de 120 milions d’euros.

[Font: Conselleria de Salut. 16/01/2019]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*16/01/2019 mallorcadiario.com - El derribo de Son Dureta arrancará a principios de abril.
*
16/01/2019 canal4diario.com - Se atrasa el derribo de Son Dureta.
*16/01/2019 diariodemallorca.es - La demolición del viejo Son Dureta se retrasa un mes y comenzará en abril.
*
16/01/2019 ultimahora.es - El derribo de Son Dureta comenzará la primera semana de abril.
*
16/01/2019 arabalears.cat - L'esbucament de Son Dureta s'endarrereix tres mesos per una errada en el concurs de licitació.

Notícies relacionades a Infosalut
*15/05/2019 - Robots teledirigits intervindran en la demolició de Son Dureta.
*29/10/2018 - Presentació del projecte guanyador del concurs d’idees de Son Dureta.
*04/10/2018 - Constituït el jurat que seleccionarà el projecte guanyador del nou Son Dureta.
*07/05/2018 - S’autoritza la contractació de les obres d’enderrocament d’alguns edificis de l’antic Son Dureta.
*25/04/2018 - Licitació del concurs d'idees per seleccionar el projecte del nou Son Dureta
*03/04/2018 - Licitació del concurs d’idees per al nou Son Dureta.
*02/03/2018 - Acords del Consell de Govern de declaracions d’inversions d’interès autonòmic als hospitals de Balears.
*19/01/2018 - El nou Son Dureta comptarà amb un centre de salut i un passeig per accedir al bosc de Bellver.
*07/07/2017 - Incorporació de les propostes ciutadanes en el disseny del nou pla d'usos de Son Dureta.
*01/06/2017 - Procediment per contractar la redacció del projecte de demolició d'una part de Son Dureta.
*07/03/2017 - Es presenta el projecte de remodelació de Son Dureta.