Categories: Premis, Qualitat

Entrega dels Premis de Seguretat del Pacient a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) va celebrar l’acte de lliurament de la cinquena edició dels Premis de Seguretat del Pacient. El premi el va guanyar la infermera de pediatria del Centre de Salut Sant Josep de Sa Talaia, Irene Costa, amb la proposta «Ponte las gafas» (de seguretat).

L’esdeveniment, el va presidir la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos.

El jurat va estar compost per cinquè any consecutiu per professionals sanitaris de diferents hospitals de Madrid i Saragossa.

La proposta guanyadora, que va rebre un premi en metàl·lic de 1.000 € destinats a formació, pretén incorporar la seguretat del pacient i la gestió del risc sanitari als estudis de grau d’infermeria de la Universitat de les Illes Balears, concretament a la seu d’Eivissa, que forma al voltant de 25 alumnes per curs. Per fer-ho es coordinarien unes sessions de formació i pràctica amb la Universitat per poder fer-les prèviament, durant i després de les pràctiques clíniques, durant els quatre cursos que dura el grau, de manera progressiva. L’objectiu és que els futurs professionals de la infermeria, ara estudiants, creixin durant la formació acadèmica amb la visió posada en la seguretat del pacient i aprenguin a detectar i gestionar els riscs relacionats amb l’atenció sanitària.

Aquest projecte cerca integrar la seguretat del pacient i la gestió del risc sanitari de manera progressiva i mentre duri la carrera d’infermeria dels estudiants de la seu universitària d’Eivissa. Així creixeran durant la formació acadèmica amb les ulleres de seguretat posades i adquiriran la cultura de la seguretat, necessària per al seu futur professional, cercant de manera contínua i integrada els riscs presents en l’atenció sanitària del lloc on fan les pràctiques i, per tant, en els seus futurs llocs de treball. L’objectiu principal serà formar aquests cent futurs professionals en matèria de seguretat del pacient i gestió del risc sanitari incrementant-ne la cultura de la seguretat. A més, amb aquest aprenentatge els riscs detectats i tractats en les sessions seran posats en coneixement de la USP perquè valori les propostes de l’alumnat i se n’informi els serveis relacionats amb el risc detectat, perquè millorin la situació. En definitiva, el benefici que se cerca és aconseguir que siguin professionals amb un bon nivell de cultura de la seguretat perquè, quan iniciïn la carrera professional, ja hi arribin amb un nivell bàsic de formació en matèria de seguretat del pacient.

A la edició hi van concorrer tretze propostes de professionals de diferents serveis i categories, tant de l’hospital com de l’atenció primària, la qual cosa és signe de la consolidació d’uns premis que no només persegueixen reduir els riscs i augmentar la seguretat, sinó que compleixen un segon objectiu: continuar expandint en l’àmbit sanitari la cultura de la seguretat del pacient: María José Albert, Concepción Català, Abraham Fuentes, Raquel Hidalgo, Nuria Irurre, Daniel Lerma, Borja Macías, Sara Moreno, Santos Navarro, Pedro Ott, Juan Rosa, José Segador i Beatriz Siciliano. Com en les edicions anteriors, la gerent de l’Àrea de Salut s’ha compromès a impulsar totes les propostes.

Premi honorífic

També es va lliurar el Premi Honorífic que la USP concedeix —per tercer any— a professionals externs a la USP que col·laboren en la millora de la seguretat del pacient. Aquest any s’ha donat a Fernando Castillo, director general i fundador de l’empresa Marketing Olfativo Ambiseint, per col·laborar en la humanització de l’atenció sanitària amb l’aroma H per a l’ UCI i el patrocini de la Jornada d’Humanització.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 12/12/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*12/12/2019 periodicodeibiza.es - Las gafas de seguridad para estudiantes de enfermería, propuesta ganadora de los Premios Seguridad del Paciente.