Categories: COVID-19, Sociosanitari, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: El Govern intervé les residències 'Domusvi Santanyí’ i la de l’Hospital de Llevant

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum, d’acord amb l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), ha ordenat la intervenció de dues residències més de Mallorca.

Concretament, la residència de l’Hospital de Llevant, a Porto Cristo, on -després de diversos cribratges- s’ha localitzat un brot que afecta a 10 usuaris i 3 treballadors (en total en té 58 residents i 36 treballadors), i la residència DomusVi Santanyí, que a hores d’ara té 4 dels seus 115 residents contagiats de coronavirus, així com 4 dels seus 98 professionals.

S’està produint un important augment dels casos confirmats de COVID-19 a les Illes, i dissortadament un nombre important d’aquets casos s’han produït de bell nou a residències de gent gran. Cal tenir en compte que són centres socials en els quals es té cura de les persones que no poden fer-ho per si mateixes. Són experts en cures, però no en procediments sanitaris i requereixen d'ajuda i suport per implementar l'aïllament en les seves diferents formes per evitar la transmisió del virus dins de la residència, que acull a la població més vulnerable i de major risc per aquesta epidèmia.

Atesa aquesta situació, les residències necessiten suport per poder implementar el seus corresponents plans de contingències amb seguretat: sectorització de manera adequada del centre, processos d’aïllament adequats segons els resultats de les proves (zona de positius, zona de contactes estrets, zona de contactes estrets amb símptomes) per atendre els residents amb COVID-19 així com a la resta amb totes les mesures recomanades.

Així, doncs, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha ordenat, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la COVID-19 d’aquests dos centres de caràcter residencial.

Així mateix, s’ha designat una mateixa coordinadora sanitària per les dues residències, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, dirigint l’equip de personal de les residències i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut de les Illes Balears.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquests centres, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions de la coordinadora en els processos relacionats amb la COVID-19.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa, Formentera, de l’IMAS i de les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum fan un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

Cal recordar que el Govern ha intervingut fins ara 8 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia (Bell Entorn, Sèniors Inca, DomusVi Can Carbonell i Reina Sofia –aquesta a Eivissa- durant segona onada, i Oasis i DomusVi Palma a la primera). També es va prendre el control sanitari de la Nova Residència del Patronat Joan XXIII d’Inca per a persones amb discapacitat intel·lectual. A hores d’ara queden, amb intervenció activa, les de DomusVi Can Carbonell i Reina Sofia, a banda de les dues intervingudes.

Actualment, a les residències per a persones majors de les Balears hi ha 96 usuaris amb contagi actiu, 71 dels quals hospitalitzats, així com 83 professionals contagiats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 10/11/2020]

[Foto: Infosalut / Home passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*10/11/2020 dbalears.cat - El Govern intervé la residència Domusvi Santanyí i la de l’Hospital de Llevant per a frenar els contagis.
*10/11/2020 canal4diario.com - El Govern interviene las residencias Domusvi Santanyí y la del Hospital de Llevant.
*10/11/2020 noticiasmallorca.es -
Intervienen las residencias del Hospital de Llevant y la 'Domusvi Santanyí’ para frenar los contagios.
*10/11/2020 diariodemallorca.es - El Govern interviene dos residencias y ya suman ocho.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19