Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: El Govern intervé la residència Es ramal, a Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha ordenat la intervenció de la residència Es Ramal, ubicada en el municipi d’Alaior (Menorca), després que s’hi hagi detectat un brot que afecta 11 usuaris i 1 treballador.

El dia 14 es va registrar un cas positiu d’un usuari i l’endemà, tal com indiquen els protocols, es va programar un cribratge, que va permetre detectar 10 usuaris contagiats més i un professional. Per aquest motiu es va decidir traslladar de manera planificada aquests usuaris a l’Hospital Mateu Orfila i es va esponjar la residència per tal de garantir un aïllament correcte dels contactes estrets, que són 19 residents, els quals romanen a la residència.

Dimarts dia 17, una professional de l’equip de suport a les residències de la Subdirecció de Cronicitat del Servei de Salut es va desplaçar as Ramal per tal d’implementar i coordinar tots els procediments necessaris per frenar la propagació del virus, sectoritzar la residència i garantir un aïllament segur amb la vigilància adequada de tots els usuaris en funció del seu estat de salut i el resultat de les proves PCR.

També es va fer formació in situ a tots els professionals, amb esment especial al que està relacionat amb les mesures de seguretat, l’ús dels equips de protecció individual i els procediments de neteja.

Així i tot, i davant la necessitat d’assegurar tots els processos assistencials relacionats amb la COVID-19, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha ordenat, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial del centre.

Així mateix, s’ha designat una mateixa coordinadora sanitària, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, com també de l’equip de personal de la residència i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut de les Illes Balears.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquest centre, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions de la coordinadora en els processos relacionats amb la COVID-19.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa, Formentera, de l’IMAS i de les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum fan un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

A les residències per a gent gran de les Balears hi ha 88 usuaris amb contagi actiu, 76 dels quals estan hospitalitzats, i 90 professionals contagiats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/11/2020]

[Foto: Infosalut / Home esperant / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*19/11/2020 dbalears.cat - El Govern ordena la intervenció de la residència d'ancians d'Es Ramal, a Alaior.
*19/11/2020 noticiasmallorca.es - Intervienen la residencia Es Ramal, en Menorca, con 11 usuarios y 1 trabajador positivos.
*19/11/2020 ultimahora.es - El Govern interviene la residencia Es Ramal de Menorca tras un brote.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19