Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut inicia la quarta fase de l’estudi de prevalença

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha iniciat la presa de mostres de la quarta fase de l'ENE-COVID, l’estudi epidemiològic d’abast estatal de la infecció pel SARS-CoV-2, dissenyat pel Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carles III.

En la darrera setmana han estat citades 1.500 de les 4.934 persones que formen part de la població determinada per l'Institut Nacional d'Estadística en les primeres tres fases. A la mostra poblacional hi ha persones de tots els grups d'edat i localitzacions geogràfiques.

La setmana passada varen començar les telefonades, que es coordinaren per mitjà de l’atenció primària i hospitalària de les diferents illes. A les Illes Balears hi seran citades 4.934 persones: 2.497 a Mallorca, 973 a Menorca, 1.014 a Eivissa i 450 a Formentera.

L’estudi contempla prendre mostres de totes les persones que conviuen en un mateix domicili. Això li dona més representativitat i, a més, pot permetre diferenciar entre les infeccions noves que tenen lloc per transmissió comunitària i les que es puguin estar produint dins les llars.

A mitjans de juny, la tercera fase de l’estudi de seroprevalença va mostrar que les Illes Balears eren la comunitat on menys s’havia propagat la COVID-19, amb un 1,4 % de la població balear que havia desenvolupat anticossos contra el coronavirus.

Amb aquesta nova fase de l’estudi es pretén estimar el percentatge de la població espanyola que ha estat en contacte i ha desenvolupat anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2. Aquest fet és conegut amb el concepte de seroprevalença. L’estudi també pretén valorar com ha evolucionat la immunitat en aquelles persones que havien estat positives.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/11/2020]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19