Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Quarta ronda de l’Estudi ENE-COVID

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) han presentat els primers resultats de l'Estudi “ENE-COVID: cuarta ronda Estudio Nacional de sero-epidemiología de la infección por SARS-COV 2 en España”, en el que una de cada deu persones a Espanya hauria estat infectada pel nou virus al llarg de tot el període d'estudi.

Aquests resultats revelen que la prevalença global d'anticossos IgG enfront del SARS-CoV-2 des de l'inici de l'estudi se situa en un 9,9% (una de cada deu persones hauria estat infectada).

En aquesta quarta ronda de l'estudi han participat 51.409 persones de totes les comunitats i les dues ciutats autònomes. En aquesta xifra s'observa certa infrarepresentació de nens menors de 10 anys, adults joves i persones molt majors, factors que s'han tingut en compte en l'estimació poblacional que es presenta en l'informe.

Prevalença actual i global

Es presenten resultats de seroprevalencia obtinguts amb el test ràpid utilitzant dos indicadors complementaris: la prevalença actual d'anticossos IgG, que reflecteix el percentatge de persones amb un resultat positiu en el test ràpid aquesta ronda i permet comparar amb les rondes anteriors, i la prevalença global, que indica la proporció de persones en les quals s'han detectat anticossos enfront del SARS-CoV-2 en alguna de les quatre rondes de l'estudi.

La prevalença actual se situa en un 7,1%.

També hi ha una important variabilitat geogràfica en els resultats.

No s'observen diferències en la seroprevalencia entre homes i dones. Tant en prevalença actual com global, els percentatges són menors entre els nens, i molt similars en els altres rangs d'edat.

Seroconversió i assimptomàtics

En aquest apartat s'analitzen diversos percentatges sobre els seronegatius, els asimptomàtics, el personal sanitaris, els treballadors del sector sociosanitari, etc., i es comparen amb les altres rondes.

La taxa de seroconversión entre participants que des de l'estiu han conviscut amb casos coneguts o sospitosos de COVID-19 es multiplica gairebé per 10 respecte al percentatge global de seroconversió.

Les noves dades de l'ENE-COVID confirmen que la prevalença augmenta amb el nombre de símptomes compatibles amb la COVID-19, i que és particularment alta (43%) entre els qui desenvolupen pèrdua d'olfacte (anòsmia).

Augmenta la detecció en la segona ona

En aquesta segona ona epidèmica s'estima que el percentatge de detecció pot aconseguir el 60%, és a dir, s'estarien identificant com a casos confirmats aproximadament 6 de cada 10 pacients infectats. Aquestes estimacions encara han de confirmar-se, traslladar-se a la realitat de cada comunitat autònoma i estudiar-se considerant altres factors que transcendeixen a l'estudi de seroprevalencia, com el percentatge de casos en població institucionalitzada.

Els investigadors assenyalen que en la interpretació dels resultats ha de tenir-se en compte que existeixen casos d'infecció per SARS-CoV-2 en els quals els anticossos no estan presents, o ho estan amb nivells baixos que no es detecten amb les eines de mesura, la qual cosa suposaria una infraestimació de la circulació del virus.

Cal manejar aquesta informació preliminar amb precaució perquè correspon als resultats obtinguts amb el test ràpid. En les pròximes setmanes es realitzaran estimacions més precises i s'analitzará l'evolució de la immunitat a partir de les dades proporcionades per les proves d'alt rendiment realitzades en el laboratori.

Estudi ENE-COVID: CUARTA RONDA ESTUDIO NACIONAL DE SERO-EPIDEMIOLOGÍA DE LA INFECCIÓN POR SARS-COV-2 EN ESPAÑA. 15 de desembre.

[Font: Ministerio de Sanitat. 15/12/2020]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades