Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes

COVID-19: L'estudi de seroprevalencia estimarà el percentatge d'anticossos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ha començat l'Estudi Nacional Epidemiològic de la infecció per SARS-CoV2 a Espanya (ENE-COVID), dissenyat pel Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) amb la col·laboració de les comunitats autònomes.

Les comunitats autònomes proporcionaran el personal sanitari per a la realització del projecte i seran les encarregades d'adequar la logística de l'estudi de la forma que es consideri més adequada en cada territori, garantint que es compleixen tots els requisits metodològics de l'estudi.

A través de les Conselleries de Sanitat o dels propis centres de salut, s'anirà citant als participants per a l'obtenció de mostres. Els resultats seran d'enorme utilitat per a tota la societat espanyola. Amb aquest estudi, el Ministeri de Sanitat i el ISCIII, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, en estreta col·laboració amb les comunitats autònomes, pretenen estimar el percentatge de la població espanyola que ha desenvolupat anticossos enfront del nou coronavirus SARS-CoV2 (concepte conegut com seroprevalencia). La informació obtinguda serà d'enorme rellevància per a la presa de decisions de salut pública en el conjunt de l'Estat. 

Desenvolupament de l'estudi

En col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), s'han seleccionat més de 36.000 llars espanyoles, perquè la mostra tingui participants de tots els grups d'edat i localitzacions geogràfiques. D'aquesta forma, es convidarà a participar a 90.000 persones i s'estima que la mostra final estarà composta per un mínim de 60.000 persones.

El disseny de l'ENE-COVID, la coordinació científica de la qual es duu a terme en el Centre Nacional d'Epidemiologia del ISCIII, contempla l'estudi de totes les persones que conviuen en un mateix domicili, ja que això facilita la representativitat de la mostra, i a més, pot permetre diferenciar entre les noves infeccions que es produeixen per transmissió comunitària i les que es puguin estar produint dins de les llars.

Com es realitzarà l'estudi

El mostreig realitzat proporciona una mostra representativa a nivell provincial, autonòmic i nacional. La grandària mostral per província varia entre 900 persones a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i 6.000 persones a Madrid, la qual cosa permet estimar la seroprevalencia de la COVID-19 amb suficient precisió en totes les províncies. Es preserva al seu torn la proporcionalitat poblacional interprovincial, la qual cosa redundarà en una major eficiència en les estimacions tant autonòmiques com nacionals.

En primer lloc, se'ls farà un test ràpid de determinació d'anticossos en sang per inmunocromatografía, que proporciona informació per a saber si la persona ha estat infectada. Aquesta prova es realitzarà en la pròpia llar o en un centre de salut, en funció de l'evolució de l'epidèmia i de les circumstàncies de cada família.

La sensibilitat d'aquesta prova, que només requereix d'una burxada en el dit, s'estima que és superior al 80%, però aquesta informació relativa a la seva precisió diagnòstica s'ha obtingut en grups molt concrets de pacients i es desconeix si pot extrapolar-se al conjunt de la població.

Per tant, per a assegurar la fiabilitat dels resultats i aplicar el màxim rigor metodològic, s'ha considerat molt recomanable obtenir una mostra de sèrum en tots els pacients que donin el seu consentiment. Aquestes mostres s'obtindran amb la mateixa tècnica que s'utilitza rutinàriament per a fer analítiques de sang (venopunción, és a dir una burxada al braç), i s'analitzaran utilitzant una tècnica serològica més sofisticada i més precisa que els test ràpids. Les anàlisis seran coordinades pel Centre Nacional de Microbiologia i es comptarà amb la col·laboració de múltiples hospitals en tot el país.

Gràcies a aquestes dues proves, que combinen diferents nivells de precisió, s'obtindrà una estimació poblacional de la presència d'anticossos del virus.

Al costat d'aquests dos estudis serològics, els participants en l'estudi respondran diferents preguntes sobre símptomes i possibles fonts d'infecció, mitjançant un qüestionari epidemiològic que es recollirà a través d'una aplicació web per a facilitar una obtenció ràpida de la informació.

Informació per a participants

Les llars han estat seleccionats a l'atzar. Cadascun d'ells rebrà una trucada telefònica per a informar els seus residents sobre els objectius de l'estudi ENE-COVID, sol·licitar el seu consentiment i concertar la visita domiciliària, o la cita en el centre de salut. La participació en l'estudi és voluntària, però és molt important la col·laboració de totes les persones seleccionades perquè la informació de l'estudi sigui una foto real de la situació.

[Font: Ministeri de Sanitat. 27/04/2020

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*28/04/2020 dbalears.cat - La Conselleria de Salut inicia l’estudi de prevalença de la Covid-19 en la població de les Balears.
*28/04/2020 diariodemallorca.es - Diez centros de Mallorca recogerán las muestras para el estudio estatal de seroprevalencia.
*27/04/2020 diariodemallorca.es - Hoy se empieza a citar a familias para saber cuántos contagios hay.
*23/04/2020 mallorcadiario.com - Sanidad selecciona 1.860 hogares de Baleares para hallar las claves de la inmunidad al coronavirus.

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19