Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: La capacitat d’adaptació del sistema sanitari clau per superar les dificultats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Coincidint amb el primer estat d’alarma, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat que la capacitat d’adaptació del sistema sanitari i de tots els professionals que el conformen ha estat la clau per superar les dificultats de la pandèmia i per donar una resposta efectiva a les necessitats de la població.

Aquesta flexibilitat va permetre que durant els primers dies de la pandèmia el 061 donàs resposta a desenes de milers de cridades de la ciutadania sense deixar d’atendre altres emergències vitals. També va fer possible que els hospitals transformassin les plantes, multiplicassin la capacitat de les UCI i fossin capaços d’atendre milers de malalts de coronavirus i, a la vegada, mantenir l’activitat no ajornable, com ara les urgències, l’atenció als malalts oncològics i els trasplantaments.

D’ençà que es va detectar el primer cas, ha recalcat la consellera, s’han produït múltiples canvis en l’organització de l’atenció, entre els quals ha destacat la creació, a l’atenció primària, de circuits separats per poder atendre els pacients de coronavirus i mantenir les consultes ordinàries. En aquest àmbit, la innovació i la incorporació de les consultes virtuals han jugat un paper rellevant.

Així mateix, es posaren en marxa les unitats volants d’atenció al coronavirus, per poder visitar els afectats en els domicilis, les COVID-Exprés i els KID Covid.

Gómez ha remarcat la tasca que ha duit a terme el Centre de Coordinació de Coronavirus, al qual s’han incorporat 400 rastrejadors que han detectat milers de casos positius i contactes estrets, i han contribuït així a tallar centenars de cadenes de transmissió.

També gràcies a la capacitat per adaptar-se a les circumstàncies, s’ha pogut crear el servei d’INFOCOVID, el qual ha atès desenes de milers de cridades, i el servei d’EDUCOVID, que ha estat molt ben valorat per la comunitat educativa.

A més a més, ha ressaltat la tasca dels laboratoris de les Illes Balears, que s’han esforçat i tenen capacitat per fer fins a 20.000 PCR diàries, i dels Serveis Centrals del Servei de Salut, que han fet possible l’arribada de centenars de tones de material de protecció per als professionals.

Igualment ha destacat la feina coordinada i interinstitucional que ha permès controlar la situació a les residències de les Illes Balears.

Patricia Gómez ha manifestat que també, de manera més recent, el sistema s’ha hagut de reorganitzar per recuperar l’activitat ordinària als hospitals i per abordar una campanya de vacunació no exempta de dificultats. Gràcies a això, una de cada 16 persones ja ha rebut la vacuna i les Illes Balears tenen capacitat per posar fins a 260.000 vacunes per setmana, comptant amb la col·laboració de les clíniques privades.

La consellera ha agraït la feina que fan cada dia els 22.000 professionals de la salut i ha reiterat que el Govern està en disposició d’oferir un increment del complement de productivitat als treballadors. Aquesta proposta s’ha traslladat i es negocia a la Mesa de l’Empleat Públic, per poder escoltar les aportacions de tots els sindicats.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/03/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19