Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Es rebaixa el nivell d’alerta sanitària a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern extraordinari que tendrà lloc aquest divendres 9 d’abril revisarà els nivells d’alerta sanitària corresponents a cadascuna de les illes.

Així mateix, també es preveu que s’aixequin algunes de les restriccions acordades en el si del Consell Interterritorial de Salut per evitar la propagació del SARS-CoV-2 una vegada transcorregudes les festes de Pasqua.

D’acord amb les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, les Illes Balears continuen en una zona d’estabilització de la transmissió comunitària del SARS-CoV-2. El diagnòstic de casos de les darreres setmanes confirma a hores d’ara un increment de la propagació de la COVID-19 a les illes de Mallorca, Menorca i Formentera, i una estabilització a l’illa d’Eivissa. Segons apunta l’informe del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, la situació continua recordant els inicis de la segona i tercera onades. Així mateix, tal com apunten els experts, és especialment preocupant el possible increment dels casos de COVID-19 després dels dies de vacances de la Setmana Santa, de la major activitat social associada i de l’increment de la mobilitat nacional i internacional. Per tot això, l’informe recomana prudència màxima, més encara en confirmar-se la incidència ascendent a altres comunitats autònomes i al continent europeu.

Per tot això, tal com ha explicat el portaveu del Govern i conseller de Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, el Govern manté la decisió de programar una desescalada lenta i segura per evitar augments sobtats de contagis, que poden posar en risc la salut dels ciutadans, així com comprometre el procés de vacunació que ara comença a repuntar amb l’arribada de més dosis a les Illes Balears.

Tot i això sí que es relaxaran les mesures adoptades en l’àmbit estatal durant les festes de Pasqua i, per tant, a partir del dilluns 12 d’abril es podran tornar a reunir fins a 6 persones d’un màxim de dos nuclis de convivència en espais privats a totes les Illes Balears. També s’aixecarà el tancament perimetral de la comunitat, per la qual cosa es podrà sortir de l’arxipèlag i accedir-hi sense limitacions, més enllà de l’exigència de les proves sanitàries requerides, que es mantenen.

Pel que fa als nivells d’alerta sanitària, les illes de Mallorca i Formentera seguiran en el nivell 2, i Menorca en el nivell 1. En canvi, Eivissa passa del nivell 3 al 2, amb l’aixecament consegüent d’algunes restriccions. Només en el cas de Mallorca es contempla un canvi: la reobertura dels espais comuns (com ara jacuzzis i spa) en establiments d’hoteleria.

Noves mesures a Eivissa

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, per la seva banda, s’ha reunit avui amb el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i amb els batles i la batlessa dels municipis d’Eivissa Vila, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia, Sant Joan de Labritja i Santa Eulària des Riu, per analitzar la situació actual de la pandèmia a l’illa i l’abordatge de la desescalada.

Pel que fa a les mesures, en matèria de comerços, passen del 50 al 75 % de la capacitat màxima. En relació amb l’oci, els centres d’oci infantil podran acollir grups de fins a 10 persones (abans 6) i s’hi podrà dispensar menjar i begudes. En els centres recreatius de joves també es permetran els grups de fins a 10 persones. Quant als centres recreatius per a gent gran, tot i que es mantenen les activitats dirigides per a grups de només 6 persones, se n’amplia la capacitat del 30 % al 50 %.

Els congressos podran tenir un màxim de 100 participants en els exteriors (abans 80) i en els interiors passen de 50 a 75 (amb un màxim del 75 % de la cabuda).

També es permetrà augmentar la cabuda en els llocs de culte fins al 50 % (abans 30 %) i les visites en els centres sociosanitaris es permeten sota la supervisió del personal del centre, i es lleva la limitació que hi havia fins ara d’una persona una hora al dia.

Dins l’àmbit de la cultura, es permetran les activitats culturals en recintes diferents als teatres o auditoris sempre que el públic romangui assegut, amb una cabuda del 50 % però amb un màxim de 200 persones en espais interiors i de 400 en els exteriors. Finalment, en els cinemes i circs de carpa es podrà menjar i beure sempre que se’n redueixi la capacitat al 40 %.

Activitat esportiva

A partir de la publicació al BOIB a Eivissa poden tornar les competicions d'esports d'equip i de contacte exclusivament per a esportistes federats a partir de 12 anys, és a dir a categoria infantil. A més, pel que fa als esportistes federats a partir de 6 anys, es permet la pràctica i un màxim de 3 entrenaments setmanals d'esports d'equip i de contacte amb possibilitat de contacte físic. Això sí ha de ser en grups estables i sense canvis en la seva composició. Resta prohibit l'ús dels vestidors en els esports d'equip o de contacte, excepte en el cas dels desplaçaments interilles o d'equips provinents d'altres comunitats autònomes.

A les competicions d’àmbit estatal, es permetrà la presència de públic amb una reducció de la cabuda al 50 % de la capacitat màxima autoritzada de la instal·lació i de 400 persones assistents en el cas que es tracti de competicions en instal·lacions descobertes, i una reducció de la cabuda al 25 % de la capacitat màxima autoritzada de la instal·lació i 200 persones assistents en el cas d’instal·lacions cobertes.

En les competicions esportives de menors, d’àmbit autonòmic o insular, es permetrà l’assistència de dues persones acompanyants per menor, fins a un màxim del 25 % de la cabuda. En tot cas, s’han de mantenir tres seients de separació entre persones, llevat que es tracti de persones convivents, i s'han d’ubicar amb prou distància, intercalant-hi files que no es puguin fer servir.

En el cas dels gimnasos i similars, es podran fer classes grupals a l’interior de fins a 10 persones si són activitats d’intensitat baixa, i es mantenen els grups de 6 si l’activitat és d'intensitat alta. En tot cas, es manté l’obligatorietat d’utilitzar-hi mascareta, tant el monitor com els participants, en els interiors. A les acadèmies de ball, els grups també passen a ser d’un màxim de 10 persones.

Les noves mesures que es recolliran a l’Acord del Consell de Govern entraran en vigor dissabte, una vegada publicades al BOIB, excepte les que es regulen a través del Decret de Presidenta (perimetratge autonòmic i limitació de reunions socials i familiars) que seran vigents des de dilluns.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/04/2021]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19