Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Detectades noves variants del Sars-CoV-2

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha detectat noves variants del SARS-CoV-2.

En la darrera tanda de seqüenciació, corresponent a les dues darreres setmanes de març i la primera d’abril, s’han analitzat 80 casos. Els resultats han estat comunicats a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia.

Dels 80 casos analitzats, 59 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears. Catorze dels 80 casos seqüenciats presenten la mutació E484K, que determina una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles. Els restants són casos de variants que no es consideren de rellevància.

En concret, dels 14 casos esmentats anteriorment, s’ha detectat per primera vegada a les Illes Balears el primer cas de la variant brasilera (P1) -concretament a l’illa de Mallorca-, i 3 casos de la variant sud-africana a l’illa d’Eivissa. A més, s’han detectat 8 casos de la variant B.1525 a Mallorca i 1 cas de la variant B.1526 a Menorca. Un més correspon a un dels 59 casos de variant britànica que, a més, ha adquirit la mutació esmentada.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.000 casos de COVID-19 a les Illes Balears.

Es tracta d’uns dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 14/04/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*15/04/2021 periodicodeibiza.es - Tres casos en Ibiza de la variante más resistente a la vacuna.
*14/04/2021 dbalears.cat - Detecten els primers casos de Covid-19 de les variants brasilera i sud-africana a les Balears.
*14/04/2021 canal4diario.com - Balears detecta sus primeros casos de las variantes brasileña y sudafricana de la Covid-19.
*14/04/2021 noudiari.es - Ibiza registra los tres primeros casos de la variante sudafricana y Mallorca el primero de la brasileña.
*14/04/2021 diariodemallorca.es - Detectadas en Baleares cuatro variantes de coronavirus más resistentes a las vacunas.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19