Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Flexibització de les mesures sanitàries a Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern extraordinari que tendrà lloc aquest divendres 23 d’abril revisarà els nivells d’alerta sanitària corresponents a cadascuna de les Illes i, a més de endarrerir el toc de queda de les 22.00 hores a les 23.00 hores a tota la comunitat, en el cas concret de Menorca s’acordarà flexibilitzar les mesures que afecten aforaments i horaris de diverses activitats.

Els canvis vinculats als nivells seran vigents a partir de dissabte i fins el 8 de maig inclòs, i el toc de queda, per decret de presidenta, també entra en vigor dissabte.

La consellera de Salut i Consum s'ha reunit amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i amb els batles dels diferents municipis per analitzar la situació epidemiològica i els resultats que han tengut fins ara les mesures específiques dirigides a prevenir la propagació de la COVID-19 en aquesta fase de desescalada lenta. Així mateix, han concretat les limitacions que regiran la propera quinzena. A la reunió també hi ha assistit el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià.

Segons les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, fins al 18 d’abril Menorca ha estat l’illa amb menor incidència de COVID-19. S'han notificat fins a aquella data un total de 31 casos confirmats en els 14 dies previs. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en 32,4 casos per cent mil habitants, i la incidència acumulada a 7 dies (IA7) és de 10,5 casos per cent mil. Tots dos indicadors d'incidència se situen en valors de "risc baix" i molt per davall de la mitjana per al conjunt de les Illes, que tenen una IA14 de 62,8 i una IA7 de 29,2 per cent mil. No obstant això les darreres jornades s’ha constatat un augment dels casos, associats a brots en fase de contenció i que es vigilen de manera estreta.

La IA14 dies en majors de 64 anys és de 18,6 casos per cent mil, un valor de "nova normalitat". El nombre reproductiu instantani, que indica la velocitat de propagació, és de 1,02 i el "Potencial de Creixement epidèmic" (EPG) de 33, ambdós paràmetres de valor interpretatiu limitat. El percentatge de positivitat en proves PDIA a 7 dies està en 1,02% i per tant assenyalant "nova normalitat".

Per tot això, en el marc d’una desescalada lenta i cauta que té per finalitat evitar augments sobtats de contagis que poden posar en risc la salut dels ciutadans, així com comprometre el procés de vacunació, es considera adequat flexibilitzar diverses mesures.

Per tant, al Consell de Govern extraordinari de divendres, proposarà mantenir Menorca en nivell 1 d’alerta sanitària amb modificacions que afecten diversos sectors de la manera que s’indica tot seguit:

Reunions familiars i socials:

Tret dels supòsits en què s’estableixi expressament una altra cosa, les reunions de caràcter familiar o social que es duguin a terme en espais interiors públics o privats queden limitades a la participació d’un màxim de 6 persones, provinents d’un màxim de dos nuclis de convivència i a un màxim de 6 persones sense limitacions de nuclis de procedència a espais exteriors. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris. Es recomana que a les reunions socials en espais exteriors es limiti el número d’unitats de convivència participants, així com espaiar i reduir les reunions socials amb diferents unitats de convivència en el temps. En el cas de la restauració, les limitacions són diferents i es detallen a continuació.

Restauració:

Es permet l’obertura d’espais interiors, que han de reduir al 50 % la capacitat màxima. Les taules han de ser de 4 persones com a màxim, de 2 nuclis de convivència. El tancament serà a les 17 h com a màxim, excepte els divendres, dissabtes i diumenges, que serà a les 18h. Pel que fa als exteriors, es poden fer servir al 100 % de la capacitat; les taules poden ser, com a màxim, de 6 persones i es recomana limitar el número de nuclis. L’hora límit de tancament serà les 22:30, excepte divendres, dissabtes i diumenges que, a més, han de tancar obligatòriament en el tram entre les 18.00 hores i les 20.00.

Comerç:

A Menorca s’amplia fins les 23.00 hores l’horari d’obertura i els aforaments es mantenen al 75%.

Esdeveniments esportius:

Resta prohibit el consum d’aliments i begudes per part del públic, excepte a la zona de bar que hi pugui haver a les instal·lacions, activitat que s’ha de dur a terme d'acord amb la normativa aplicable a les activitats de restauració.. A les competicions d’àmbit estatal es podrà augmentar el numero límit de persones assistents, mantenint els percentatges establerts, exclusivament en les fases finals de la competició o play-off, prèvia autorització per part de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

Atraccions de fira:

les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres, i hi ha d'haver una distància mínima de vint-i-cinc metres entre grups d'atraccions. En cas que les atraccions siguin d'ús exclusivament individual(un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d'atraccions. Tampoc no resten sotmeses a aquestes limitacions de distàncies i agrupacions, aquelles atraccions i parades que facin servir com establiment d’atenció al públic un vehicle remolc (xurreries, casetes de tir i anàlegs, tómboles)

Platges:

Els grups han de ser d’un màxim de 6 persones i es recomana limitar les unitats de convivència.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/04/2021]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*23/04/2021 menorca.info - El Govern alarga el horario de terrazas en pleno repunte de casos por la cepa británica.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19