Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Gómez defensa la gestió sanitària del macrobrot d’estudiants de viatge a Mallorca i demana responsabilitat per protegir la salut i la recuperació econòmica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Patricia Gómez ha defensat avui la gestió sanitària que ha fet el Govern de les Illes Balears del macrobrot que ha afectat centenars de joves turistes que varen venir a Mallorca amb paquets organitzats per agències de viatges per celebrar el final del curs acadèmic. 

Gómez ha destacat que tot d’una que es va tenir coneixement del brot, la col·laboració entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes afectades va ser fonamental per poder identificar els estudiants que encara eren a Mallorca, fer-los les proves diagnòstiques corresponents i oferir-los tant l’atenció sanitària que fos necessària en cada cas com una solució d’allotjament per poder dur a terme l’aïllament o la quarantena que es prescriuen de manera habitual i protocol·lària a les persones que donen positiu o que són contacte estret d’un cas positiu.

Entre el dijous dia 24 i el dimecres dia 30 de juny es varen localitzar i cribrar 319 joves de cinc comunitats autònomes. EI dia 1 de juliol, 80 joves -és a dir, 1 de cada 4- ja havien donat positiu i 14 varen requerir hospitalització. Si es tenen en compte els 14 que varen donar positiu quan eren de camí a la Península, la taxa de positivitat va arribar al 29 %, la qual cosa vol dir que 1 de cada 3 estudiants es va contagiar.

Operatiu sense precedents

La consellera Gómez ha explicat que l’elevat volum de joves menors d’edat allotjats a l’hotel pont habilitat pel Govern -no sols per als visitants sinó també per als residents que no puguin garantir un bon aïllament o quarantena a ca seva- va aconsellar reforçar el dispositiu.

Cada dia s’hi desplaça una unitat d’atenció volant al coronavirus (UVAC) amb un metge, una infermera i un tècnic per donar servei als estudiants de les 8.00 a les 15.00 h. A més, una infermera és present a l’hotel les 24 hores del dia i hi ha un metge de guàrdia de les 15.00 a les 22.00 hores.

Així mateix, s’ha posat a disposició de les famílies un telèfon gratuït d’informació, el 900 700 222, que atén cridades de les 8.00 h a les 20.00 h i també s’ha ofert l’ajuda de psicòlegs de la Central de Coordinació per donar suport psicològic telefònic als joves o familiars que ho necessitin.

D’altra banda, tècnics de Gestió Sanitària de les Illes Balears (GESAIB) donen suport d’intendència per a les necessitats personals dels joves. Pel que fa a la manutenció i la seguretat, se n’encarrega l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

Gómez també s’ha referit a la resolució judicial que va dictaminar que només els joves positius per COVID-19 havien de quedar a l’hotel Bellver i ha explicat que, tot i que no hi està d’acord, el Govern va activar immediatament un dispositiu de sortida ràpid i segur en vaixell per als que varen voler tornar a les seves regions, un total de 118, i va mantenir l’oferta de l’hotel pont per als que triaren quedar-hi per continuar la quarantena, un total de 45.

Protecció dels treballadors i de la ciutadania

D’altra banda, la consellera ha remarcat que les actuacions del Govern no s’han limitat a garantir la salut dels joves: «Un altre aspecte que ens preocupava era el personal dels hotels on estaven allotjats els estudiants. Es va fer un cribratge a les 274 persones treballadores d’aquests establiments, i només un va ser positiu», ha manifestat Patricia Gómez.

També amb la idea de protegir la salut del conjunt de residents i visitants, el Govern de les Illes Balears va continuar legislant perquè no tornin a passar situacions similars. Concretament, el dia 28 de juny el Consell de Govern va aprovar que les persones integrants de grups de viatges organitzats de més de 20 membres han de presentar la vacunació completa o una PCR negativa feta durant les 48 hores prèvies per poder accedir a les nostres Illes.

Així mateix, s’ha instat el Govern central que emprengui accions legals contra les agències de viatges que hagin organitzat o col·laborat en el desenvolupament d’aquestes activitats que incomplien la normativa COVID.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/07/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

 

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19