Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Govern d'Espanya aprova l'adquisició anticipada de més de 2,2 milions de dosis de vaccins contra la COVID-19 de Novavax

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat l'adquisició d'un total de 2.284.085 dosis de vaccins contra la COVID-19 de Novavax, com a part assignada a Espanya en el repartiment de les primeres 20 milions de dosis compromeses amb la Unió Europea.

L'adquisició, autoritzada pel Consell de Ministres, es formalitza en el marc de l'Estratègia Europea de Vacunació i de l'acord d'adquisició anticipada (APA) entre el Col·legi de Comissaris de la Comissió Europea amb Novavax.

Les entregues estan previstes per a finals de 2021 i principis de 2022, a raó de 679.972 dosis el novembre de 2021, 810.850 el desembre i 793.263 per a gener de 2022.

La Comissió Europea ha iniciat un procés negociador amb Novavax, que ha permès l'adopció per part del Col·legi de Comissaris, el passat 5 d'agost, d'un acord d'adquisició anticipada per al desenvolupament, producció, opcions prioritàries d'adquisició i subministrament d'un vaccí eficaç contra la COVID-19.

Aquest acord contempla l'obligació de compra d'un mínim de 20 milions de dosis i opcions executables en trams de 20 milions fins a un màxim de 100 milions més.

Es considera necessari que Espanya adquireixi la quantitat que li correspon d'aquest contingent mínim contemplat en l'APA, per tal de disposar d'un nombre suficient de vaccins de proteïnes amb l'objectiu de maximitzar la cobertura vacunal en la població espanyola.

Amb relació a les diferents plataformes vacunals disponibles, els experts consideren més desitjables els vaccins amb ARN missatger, per l'eficàcia i seguretat demostrada, i les basades en proteïna, per la seguretat esperada, en tractar-se de tecnologies ben provades amb vacunes de calendari vacunal.

En aquestes condicions, i dins dels vaccins de proteïnes, es considera la de Novavax com una bona candidata, ja que ha mostrat bons resultats a l'assaig clínic i té producció a Espanya.

Un dels 10 APAS subscrits

El 12 de juny de 2020, Espanya va recolzar l'inici de l'activitat necessària per a tancar acords d'adquisició de vaccins contra la COVID-19. Basant-se en el consens aconseguit en aquest sentit, la Comissió Europea va adoptar la Decisió de 18 de juny de 2020, per la que es va aprovar l'acord amb els Estats membres per a l'adquisició de vaccins contra la COVID-19 per part dels Estats membres i d'altres procediments connexos.

El mateix dia va iniciar la seva activitat el Consell de Direcció pels acords anticipats d'adquisició (APA), format per representants de la Comissió Europea i dels 27 països de la UE. Aquest Consell de Direcció és qui pren les decisions sobre cada procés d'adquisició, fa el seguiment del desenvolupament d'aquests vaccins i garanteix la transparència i bon govern del procés d'adquisició i distribució, d'acord amb un marc regulartori clar.

Arran d'aquests Acords, s'han formalitzat fins ara un total de 10 APAs amb les companyies farmacèutiques Astra Zeneca, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen, Pfizer/BNT, Moderna i Novavax, tots ells abans de l'autorització del vaccí, amb la intenció de compartir el risc amb els desenvolupadors i permetre que continuïn els assajos clínics, iniciïn la fabricació industrial i procedeixin a la producció un cop obtinguda l'autorització pertinent.

Actualment, quatre vaccins han obtingut una autorització de comercialització per la CE després de la corresponent avaluació positiva per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

[Font: Ministeri de Sanitat. 31/08/2021]

[Foto: NIH Image Gallery / MERS Coronavirus Particles / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19