Categories: COVID-19, Epidemiologia, Estudis i projectes

COVID-19: Investiguen una teràpia precoç en combinació i plasma de pacients

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha començat a finançar projectes de recerca del denominat Fons COVID-19, després de l'aprovació del Reial Decret-llei 8/2020 de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19.

Els dos primers projectes aprovats per al seu finançament estudiaran dos possibles abordatges terapèutics: l'ús combinat d'anti-virals amb bloqueantes de la hiperinmunidad en estadis precoços de la malaltia, en el primer, i la utilització de plasma amb anticossos de pacients curats com a teràpia antiviral en pacients hospitalitzats en el cas del segon. La convocatòria Fons COVID-19 s'anirà resolent progressivament en pròximes dates.

Primer assaig: hidroxicloroquina, azitromicina i tocilizumab

El primer dels assajos finançats, denominat TOCOVID, serà liderat per l'Institut de Recerca Sanitària de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Es tracta d'una assaig clínic fase II, aleatoritzat, multicèntric i obert per a analitzar l'ús de hidroxicloroquina, azitromicina amb o sense tocilizumab.

Els investigadors estudiaran si l'administració precoç d'aquest últim fàrmac millora l'acció conjunta dels dos primers, analitzant així l'ús anticipat de la immunosupressió sobre la interleuquina 6 (IL-6), una de les causants de l'aparició de malaltia pulmonar greu conseqüència de la infecció. 

Segon assaig: plasma amb anticossos de pacients ja curats

El segon dels assajos està liderat per l'Institut de Recerca Sanitària Porta de Ferro de Majadahonda, a Madrid, comptarà amb la participació d'almenys altres set hospitals espanyols. Avaluarà l'eficàcia i la seguretat de l'ús del plasma hiperinmune de pacients curats després d'infecció per SARS-CoV-2 per a tractar nous casos que cursin amb pneumònia que requereix d'hospitalització. 

Informació sobre el Fons COVID-19

La resolució completa sobre el llançament i desenvolupament del Fons COVID-19, amb tota la informació tècnica sobre la presentació de projectes i les característiques del procés, pot consultar-se en aquest enllaç. Les propostes s'estan presentant mitjançant correu electrònic en l'adreça 'Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.';, utilitzant la plantilla que es pot descarregar en aquest enllaç des de la pàgina web del ISCIII.

[Font: Ministeri de Sanitat. 28/03/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19